UNESCO / Al Buraq

Fra Bjørn W. 

Komisk teater. Ifølge FN har Muhammed reist på hvitt dyr med vinger om natten til den fjerneste moske. Det skal ha skjedd over et halvt århundre før det ble bygget moske i Jerusalem. UNESCO's beslutning må betegnes som absurd. Til og med BBC reagerte

FNs kulturbyrå har vedtatt en kontroversiell resolusjon som ikke refererer til jødiske bånd til et viktig hellig sted i Jerusalem.

Unescos hovedstyre godkjente den arabisk-sponsede resolusjonen, som gjentatte ganger bare refererer til det islamske navnet på et kompleks på en bakketopp som også er det helligste stedet i jødedommen.

Området er kjent for jøder som Tempelhøyden og Haram al-Sharif for muslimer.

Resolusjonen fikk Israel til å stoppe samarbeidet med Unesco forrige uke.

Det uttalte målet med teksten var "sikring av kulturarven i Palestina og den særegne karakteren til Øst-Jerusalem".

Den kritiserer Israels aktiviteter på hellige steder i Jerusalem og den okkuperte Vestbredden.

Men det er slik det refererer til stedene som fikk Israel til å handle mot det kulturelle organet.

Mens det anerkjenner "betydningen av Gamlebyen i Jerusalem og dens murer for de tre monoteistiske religionene", refererer dokumentet til den hellige bakketoppen bare med navnet "al-Aqsa-moskeen/al-Haram al-Sharif" (Noble Sanctuary).

Det er stedet for to bibelske jødiske templer og er flankert av vestmuren, æret av jøder som en del av den opprinnelige støttemuren til tempelkomplekset.


Haram al-Sharif er også stedet der muslimer tror profeten Muhammed steg opp til himmelen, og er det tredje helligste stedet i islam.

Utkastet refererer til distriktet foran muren som "al-Buraq Plaza 'Western Wall Plaza'" - plasserer enkle anførselstegn bare rundt "Western Wall", noe som gir navnet som det er kjent for jøder mindre vekt enn det som det er kjent for muslimer.

Unescos styreleder Michael Worbs sa fredag ​​at han ville ha ønsket mer tid til å utarbeide et kompromiss.

Han sa til det israelske TV-nettverket Channel 10: "Det er veldig eksepsjonelt det som skjedde i går, og jeg beklager det."

Tirsdag anklaget Israels Unesco-ambassadør, Carmel Shama Hacohen, palestinerne for å spille «spill».

– Dette er feil sted å løse problemer mellom land eller mennesker, sa han til AFP.

Men Palestinas viseambassadør til Unesco, Mounir Anastas, hilste vedtakelsen av resolusjonen velkommen, og sa at han håpet den ville legge press på israelske myndigheter for å «stoppe alle deres krenkelser», spesielt utgravingen av steder i og rundt Gamlebyen.

Resolusjonen fordømte gjentatte ganger israelske handlinger, inkludert bruk av makt, innføring av restriksjoner på muslimske tilbedere og arkeologisk arbeid. Israel ser på slik kritikk som politisk motivert.

"Vrangforestillinger"

Det førte til at den israelske utdanningsministeren Naftali Bennett sa at Unesco ignorerte «tusenvis av år med jødiske bånd til Jerusalem» og bidro til «islamistisk terror».

Unesco-sjef Irina Bokova kritiserte også utkastet til resolusjon, og sa "ulike folk tilber de samme stedene, noen ganger under forskjellige navn. Anerkjennelsen, bruken av og respekten for disse navnene er avgjørende".

Bennett sa imidlertid at Bokovas uttalelse var utilstrekkelig. "Ord er viktige, men de er ikke en erstatning for handlingene til organisasjonen hun leder," sa han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa i et Facebook-innlegg at Unesco hadde blitt et «det absurde teater» ved å ta «en annen vrangforestilling».

"Å si at Israel ikke har noen tilknytning til Tempelhøyden og Vestmuren er som å si at Kina ikke har noen tilknytning til Den kinesiske mur eller at Egypt ikke har noen tilknytning til pyramidene. Ved denne absurde avgjørelsen har Unesco tapt det lille legitimitet den hadde etterlatt."

Kommentarer