KrF-fest av skaftet etter puppe-klemmer

Vårt Land:
Noen skrattlo. Andre fortvilet. Den lesbiske standup-artisten Christine Koht skapte sjokk og gapskratt på KrFs fest.

Overraskende var Koht festtaler under landsmøtemiddagen, der pressen forøvrig ble servert vin for første gang på ganske mange år.

Puppeklem. Koht steg raskt ned fra podiet og ut i salen. Opptrinnet bygget på tidligere show, og hun delte ut «puppeklemmer» til mer eller mindre sjokkerte KrF-profiler.

Ganske tidlig vartet hun opp KrF-leder Knut Arild Hareide, som «slapp» fra det med en vanlig klem.

Koht fartet rundt i salen med stadig nye puppeklemmer, viste frem trusen og kom med frodige utbrudd:

– Rekk opp hånden dere som har vært utro!

Guds navn. Tidvis var salen i ellevill begeistring. Men enkelte var så provosert at de avbrøt festen og gikk ut.

Kohts ordbruk var i friskeste laget for dem. Komikeren oppfordret blant annet Hareide og andre på landsmøtet - med tunga inn i munnen - til å si: «Herregud, så jeg elsker deg».

Da Koht var ferdig, hadde KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, en krevende oppgave med å summere opp: Han fastslo at det på festen helt klart «hadde vært strekk i handlingsregelen».

Da middagen var over, var Kohts sjokk-show det store samtaletemaet i korridorene. Underholdningen splittet festdeltakerne over «skillelinjene». Svært mange syntes det var flott å bli utfordret. Andre - både blant liberale og konservative mente festen var en ren skandale.

– Fjortisnivå. Flere reagerte på måten gudsnavet ble brukt i festtalen. Likevel trodde de ikke Koht gjorde dette i vond mening.

– Hun har ikke forstått hvordan gudsnavnet blir brukt i våre kretser, sier leder av seniorutvalget i KrF, Hans Olav Tungesvik.

– Det var ubehagelig. Det er viktig at man respekterer Guds navn og ikke misbruker det, sier Maria Brekke fra Rogaland.

– Pupp og rompe skaper alltid humor, men da er man på et fjortisnivå. Dette var kulturkræsj, sier fylkesleder i Hordaland Pål Kårbø dagen etter festen.

– Veldig bra. Flere var også positive til underholdningen og dro frem budskapet Koht kom med. Hun oppfordret forsamlingen til å være mer åpne og by på seg selv.

– I begynnelsen var jeg «taken by surprise», men jeg opplevde henne som et ærlig menneske. Det ble vel veldig bra. Jeg lo hysterisk, sier Einar Stensnæs.

Nestleder Dagrun Eriksen understreker at det ikke er noe nytt med ulike meninger etter KrFs landsmøtefester.

– I de 16 årene jeg har vært med har vi fått ulike reaksjoner på underholdningen under festmiddagen. Noen liker det, andre ikke. Koht hadde en form som var frisk og annerledes, men det skal ikke skygge for budskapet om å være trygg på seg selv, sier Eriksen.

Kommentarer