Supersøk invaderer privatlivet

Aftenposten:
Snart kan du sortere Facebook-brukerne i byen din etter religion, sivil status, alder, hvor de har vært og hva de liker.

Det er all grunn til å sjekke sikkerhetsinnstillingene sine når Facebook om kort tid ruller ut sin nye supersøketjeneste Facebook Graph også her i landet. Det du har skrevet inn og klikket på, kan nemlig fort bli brukt mot deg av helt ukjente mennesker.

16. januar lanserte Mark Zuckerberg tjenesten fra selskapets hovedkvarter i Menlo Park i California, men fortsatt er det kun et begrenset antall betatestere som har tilgang. Aftenposten har i en måned fått være tester, og inviterte direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til en demonstrasjon av det sosiale nettstedets kommende supersøketjeneste.

Facebook Graph lar brukerne søke på en helt ny måte, og de kan nå enkelt og effektivt finne informasjon om andre brukere langt utenfor eget nettverk. I praksis kan du søke blant alle Facebook-brukere som har latt informasjon om dem være offentlig.

Mange kombinasjonsmuligheter
Med enkle, spørsmålsbaserte setninger kan du for eksempel be om å få en oversikt over alle som har opplyst at de enten er muslim, jøde, hindu eller kristen. Dette kan avgrenses til land, region og by, eller eksempelvis et firma eller en skole.

Andre søkefiltre er blant annet politisk tilhørighet, sivil status og arbeidsgiver. Dette kan igjen kombineres med utallige andre søkeparametere, som kjønn, aldersgruppe, hva de har likt og hvilke grupper de følger.

Om det var et mål for oss får vi ganske raskt oversikt over alle single, muslimske jenter i Oslo mellom 30 og 39 år.

Dette kan selvsagt være et hendig verktøy for menn på sjekker’n, men også et farlig et i hendene på ekstremister - eller politiske myndigheter....

Kommentarer