Opprørerne i Syria ønsker en islamsk stat med sharialover


Aftenposten:
ALEPPO (Aftenposten): Mens Syrias regime har fått ny selvtillit etter fremgang på slagmarken, tror opprørssoldater i Aleppo fortsatt at de skal vinne det langvarige slaget om landets største by. De sier nei til forhandlinger uten at presidenten går av - og mange gir uttrykk for sin respekt for den Al-Qaida-tilknyttede kampgruppen Al-Nusra.

– Hizbollah-effekt
Også inne i Aleppo by har opprørerne de siste dagene måttet tåle motgang ved fronten. Lignende meldinger er den siste tiden kommet også fra blant annet Damaskus, Hama og Homs.

Den seneste fremgangen til regimet skyldes at Iran og landets allierte i libanesiske Hizbollah nå har engasjert seg direkte i borgerkrigen, mener en gruppe soldater fra FSA som slapper av med røyk og te på det livlige markedet i bydelen Al-Hidara.

– Både Hizbollah-krigere og iranere kjemper nå mot oss, men vi kommer til å vinne, hevder soldaten Mahmoud Hammadi.

– Hva ønsker dere at Syria skal bli når dere har vunnet kampen mot regimet?

– En islamsk stat, sier de begge i munnen på hverandre.

– Men med like rettigheter for alle grupper, kristne som muslimer. Og ekte demokrati, legg Badr til idet de to krigerne høflig ber meg unnskylde. De må tilbake på jobben, i frontlinjen.

Saudisk ideal
– Syria etter Bashar bør bli mest mulig likt Saudi-Arabia, utdyper deres kampfelle Mohammed AbuAziz (21) fra Aleppo som jeg like etter møter ved en utbombet leiegård i nabolaget.

– Det er en ekte islamsk stat der sharialovene gjelder, svarer den unge, svartkledde krigeren på spørsmålet om hva han liker best med det erkekonservative, sunnimuslimske kongedømmet.

Kommentarer