Israel - verdens største eksportør av droner

Norge IDAG:
Ifølge en undersøkelse gjort av det internasjonale industri-rådgivningsfirmaet, «Frost & Sullivan», er Israels salg av ubemannede fly kommet opp i 4,62 milliarder dollar i løpet av de siste seks årene. Dette salget utgjør omkring 10 prosent av Israels eksport av forsvarsmateriell, som beløper seg til omkring 6,1 milliarder dollar på årsbasis, deriblant droner til en verdi av 578 millioner dollar årlig.

Frankrike trenger droner
En av grunnene til dette oppsvinget er Frankrikes store interesse for å kjøpe droner som kan skaffe etteretningsopplysninger med tanke på å bygge opp en moderne flåte.

Frankrikes eksisterende tekniske utstyr antas å være foreldet. Dette fremkom ved deres militære intervensjon i Mali, da de viste sin mangel på «overvåknings»-droner som brukes i moderne krigsførsel. USA skaffet da det franske militæret etterretning fra sine droner basert i Niger.

«Det er for tiden kun to land som lager droner;», sier den franske forsvarsministeren, Jean-Yves Le Drian, «USA og Israel. Vi forhandler nå med dem om et omgående kjøp av droner».

Sensitivt
Anskaffelse av utenlandsk militært materiell er et sensitivt emne i Frankrike, da franske myndigheter ønsker å være minst mulig avhengig av sine allierte for å sikre sitt forsvarsbehov.

Ifølge det franske magasinet «Le Monde» vil Frankrike stasjonere to amerikansk-produserte droner i Mali innen utgangen av året.

Israel anses for å være et senter for produksjon av droner, ikke minst takket være det de israelske ubemannede flyene har utrettet.

Blant disse flyene er «Eitan», med et vingespenn på inntil 26 meter, og «Hermes 450», som kan utføre målrettede drap fra luften.

Richard Oestermann
20.05.2013 16:46

Kommentarer