Nytt Frp-ja til aktiv dødshjelp


Vårt Land:
Frp tar fram sitt gamle vedtak. Programkomiteen vil at partiet skal gå til valg på aktiv dødshjelp.

I forslaget til prinsipprogram for stortingsperioden 2013-2017 ønsker Fremskrittspartiet å endre straffeloven slik at det skal være lovlig å yte aktiv dødshjelp til svært syke nordmenn som ønsker å dø.

På landsmøtet om vel en uke skal partiet avgjøre om de følger landsstyrets forslag:

«Frihet til å bestemme over eget liv, betyr også at man bør sikres retten til en verdig avslutning av livet. Fremskrittspartiet vil derfor i noen situa-sjoner tillate aktiv dødshjelp regulert av et strengt lovverk.»

I prinsippet ja. Skulle forslaget bli vedtatt vil ikke Frp ta opp saken i Stortinget med tanke på å endre dagens lovverk, sier Himanshu Gulati, medlem av programkomiteen og leder av Fremskrittpartiets Ungdom.

– Vi sa ja til aktiv dødshjelp i prinsipprogrammet for fire år siden og ønsker ikke å endre det nye prinsipprogrammet på dette punktet. Men dette blir ingen kampsak for Frp, og derfor har vi ikke med dette punktet i handlingsprogrammet.

Gulati vedgår at Frp med denne holdningen sier prinsipielt ja til aktiv dødshjelp, men ikke i praktisk politikk.

Refs fra KrF. I KrF forventer man mer av en eventuell, framtidig regjeringspartner:

– Med forslaget om å gjøre aktiv dødshjelp lovlig viser Frp sin sanne verdiliberalistiske side, sier parlamentarisk leder hans Olav Syversen, og understreker at KrF ikke liker ønsket om å liberalisere lovverket.

At Frp mener det er forskjell på prinsipprogram og handlingsprogram, endrer ingen ting for KrF, understreker Syversen.

På Venstres landsmøte i april sa partiet nei til Unge Venstres forslag om å åpne opp for aktiv dødshjelp. Også Høyre – og de rødgrønne – sier bestemt nei.

Kommentarer