Skandaler kaster skygger over Obama


Aftenposten:
Journalister som i to måneder har fått sin telefonbruk kartlagt av politiet og skattevesenets spesielle interesse for konservative grupper, er begge saker som nå skaper problemer for president Barack Obama.

Det er så langt ikke noe som tyder på at Det hvite hus har visste noe eller har hatt en finger involvert i disse sakene.

Men dette kommer på toppen av et politisk kjør mot Obama-administrasjonens håndtering av terroraksjonen mot konsulatet i Benghazi som kostet fire amerikanske ambassadeansatte livet.

Disse sakene tar oppmerksomheten vekk fra presidentens politiske agenda og skaper ikke noe godt grunnlag for å få lovgivning igjennom i Kongressen.

Tirsdag dominerte disse sakene den politiske dagsorden i Washington.

Det republikanske kjøret mot Obama-administrasjonen etter terroraksjonen i Benghazi avviser presidenten som et partipolitisk felttog.

Men de to andre sakene vokser.

Åpner etterforskning

Justisminister Eric Holder vil åpne en etterforskning for å finne ut om det er gjort noe kriminelt fra det amerikanske skattevesenets (IRS) side.

På en pressekonferanse i Washington sa justisminister Eric Holder at han nå vil åpne en etterforskning for å finne ut om det er gjort noe kriminelt fra det amerikanske skattevesenets (IRS) side.

Det er kjent at de i minst to år har kartlagt Tea Party-grupper som har søkt om spesielt skattefritak. Noe de kan oppnå på visse vilkår. Det store spørsmålet er hvem som visste hva og når. I tillegg om dette har vært kriminelt. Holders beslutning gir saken en dramatisk omdreining.

IRS skal ha sjekket spesielt grupper som hadde ord som «patriot» eller «Tea Party» i navnet. I tillegg grupper som var meget kritisk til administrasjonen.

Blant republikanere i Kongressen har det i to år vært stilt spørsmål om IRS har fulgt spesielt nøye med konservative grupper. Dette har tidligere vært avvist av IRS-ledelse, men det forklares med at de først i det siste fikk vite om disse sakene. I tillegg at beslutningen om denne spesielle granskingen ble tatt av underordnede.

Nye opplysninger i mediene tyder på at ledelsen visste om dette før den tidligere har innrømmet.

Kommentarer