Beware - The Beast is watching YOU

Aftenposten:

Av Reidun J. Samuelsen
     reidun.samuelsen@aftenposten.no

Det er vi som bor utenfor USA som virkelig bør være bekymret over amerikanske myndigheters overvåking av telefon- og datatrafikk.

Slik får amerikanske agenter tilgang til nordmenns nettaktivitet:

Avsløringer i mediene viser at amerikanske sikkerhetsmyndigheter har direkte tilgang til data fra nettgigantene, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple. Adgangen er en del av et hemmelig program for antiterrorisme, PRISM. Dagen før ble det avslørt at FBI har fått utlevert trafikkdata fra det amerikanske teleselskapet Verizon.

Hva skal til før storebror ser nettopp deg? Ikke så mye, skal vi tro ekspertene.

Kan de se mine e-poster?

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan følge med på den løpende trafikken over internett, det vil si meldinger du poster på Facebook, chat-en du har med en venninne, eller det søket du gjør via Google. Du trenger på ingen måte å ha kontakt med noen i USA for å bli overvåket.

Årsaken er enkel, serverne til de store internettselskapene nevnt innledningsvis ligger i USA. Så lenge e-post-samtalen du har med naboen går via Yahoo, Microsoft eller noen av de andre e-posttilbyderne med server i USA, så er det mulig for amerikanske myndigheter å fange opp det som blir sagt, skrevet eller søkt etter.

Er det mulig å se tidligere Google-søk?

Det er ikke så overraskende for nettentusiastene at den løpende trafikken overvåkes. Mer overraskende er det at sikkerhetsmyndighetene også kan få lete i oppsamlet informasjon. Det er mulig fordi nettgigantene trolig har gitt dem tilgang til dette lageret av informasjon som ligger i serveren. Der ligger også dine tidligere Google-søk lagret.

Hva skal til for at datakommunikasjonen vekker interesse?

Det er ikke slik at ett ord – for eksempel bin Laden eller bombe – er nok til å vekke terrorjegernes interesse. Datamaskinene som overvåker nettet ser etter et spesielt mønster. Mønsteret er utarbeidet blant annet ved å studere tidligere kommunikasjon i forbindelse med terrorhandlinger.

Selectorene, som de kalles på godt norsk, ser etter ord, konteksten ordene står i, og hvem som er avsender og mottager av kommunikasjonen.

Kan ikke amerikanere overvåkes?

PRISM-programmet får ifølge amerikansk lov bare overvåke borgere fra andre land bosatt utenfor USA. Som oss.

Men også amerikanerne blir fanget opp, hvis de kommuniserer med noen som sitter på en datamaskin i et annet land. Det er datamaskinens hjemmeadresse som avgjør, men det kan godt være en amerikaner på ferie som bruker den. Datakommunikasjon kan også overvåkes hvis den går mellom en amerikaner og en ikke-amerikansk borger i USA. Så jo, amerikaneres nettbruk kan også overvåkes.

Hvilke telefonsamtaler er overvåket?

Trafikken via teleselskapet Verizon er en helt annen sak, her kan også amerikanere overvåkes siden det er FBI og ikke de militære sikkerhetsmyndighetene som har regien.

Avsløringene viser at politimyndighetene i USA har hatt tilgang til trafikkdata som går via teleselskapet Verizon de siste syv årene. Verizon er et amerikansk selskap, så det er sannsynlig at den ene av samtalepartnerne er amerikaner eller bor i USA. Myndighetene har ikke kjennskap til innholdet i telefonsamtalene, men de har sett hvem som ringer til hvem, hvor ofte og hvor lenge du ringer, og hvor du ringer fra.

Les hele artikkelen her...

Kommentarer