Støtter bin Laden-bok

Aftenposten

Av Tor Arne Andreassen

Stiftelsen Fritt Ord støtter utgivelsen av Osama bin Ladens taler på norsk med 40 000 kroner.

Osama bin Ladens taler skal utgis i bokform på norsk. LSP Forlag har sikret seg 40 000 kroner fra stiftelsen Fritt Ord for å finansiere oversettelsen av 20 taler fra arabisk og fire taler fra engelsk. Fritt Ord er en selvstendig stiftelse som i fjor fordelte 70 millioner til fremme for ytringsfriheten. Stiftelsen har verdier for nesten 2 milliarder kroner ifølge årsrapporten for 2004.Nå vil de altså bidra til en norsk utgivelse av talene til mannen som anklages for å stå bak terrorangrepet mot USA den 11. september og en rekke andre terrorangrep både før og etter.Osama bin Laden anses for å være lederen for terrornettverket Al-Qaida, hvis medlemmer flere ganger har kommet med trusler mot Norge for sin deltagelse i krigen mot terror.

- Viktig dokument.

Forlagssjef Frode Saugestad i LSP Forlag mener talene til bin Laden er et viktig idéhistorisk dokument. Han planlegger å gi ut boken i 1000-1200 eksemplarer i april. Han sier talene viser sider ved bin Laden som mange ikke er kjent med, for eksempel at han snakker mye om familiære kjerneverdier.- Osama bin Laden er en person de fleste nordmenn har en oppfatning om. For å få en redelig debatt er det viktig å få vite hva han egentlig har sagt, sier Saugestad.- Hva er det viktigste, hva han har sagt, eller hva han har gjort?- Det må ses i sammenheng. I de områdene Osama bin Laden kjemper for er han for mange en frelser de har ventet på. Han tar opp kampen mot det de ser på som vestlig imperialisme. Det er viktig å få vite hva det er som beveger disse massene, svarer Saugestad.

I ekstremistenes tankeverden.

Fritt Ord opplyser at de ikke nødvendigvis står inne for idéene og innholdet i bøkene de støtter, men at de håper utgivelsene vil føre til offentlig debatt og bedre forståelse av vår politiske og kulturelle situasjon.- Hvis vi skal kunne trenge inn i den islamistiske ekstremismens tankeverden, må vi vite hva de har skrevet og sagt. Det har også betydning for Fritt Ord at boken skal innholde et akademisk etterord skrevet av Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt, som setter boken inn i en internasjonal og norsk sosiopolitisk sammenheng, sier prosjektleder Bente Roalsvig i Fritt Ord.Ytringsfriheten gjelder for Osama bin Laden som for alle andre, mener leder Kjell Olaf Jensen i PEN-klubben.- Jeg ville synes det var merkelig om ikke det norske folk skulle tåle å lese en slik bok, sier Jensen.- Fins det ikke grenser for hva man kan utgi?- Det gjør det vel, men man kan ikke nedlegge noe generelt forbud mot at personer kan skrive bøker. I forhold til om uttalelser kan bryte mot loven må man vurdere hver enkelt uttalelse, men man bør forsøke å tillate mest mulig, svarer Jensen.

Les samtidig også VG's artikkel: Eskil Pedersen reagerer kraftig på Fjordman-pengestøtte 

Kommentarer