NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

fredag 7. juni 2013

- USA overvåker sosiale medier

Aftenposten:

Av arild færaas og NTB.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter har direkte adgang til data fra ni store nettgiganter, deriblant Facebook, og Google, melder anerkjente aviser. Dette benekter flere av selskapene.

Ifølge Washington Post  og The Guardian, har myndighetene adgang til Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple., Yahoo og YouTube. Også NBC News har fått denne informasjonen bekreftet. Ifølge Nyhetsbyrået AP er det planlagt at snart skal Dropbox også inkluderes.

Den øverste lederen for amerikansk etterretning, James Clapper, bekrefter avsløringene. Men sier at det etter loven bare er adgang til å se på data som gjelder personer som ikke er amerikanske statsborgere og som ikke oppholder seg i USA.

Til Guardian sier han også at avsløringene i Guardian og Washington Post kan ødelegge for USAs nasjonale sikkerhet.

Har du tips om saker om overvåking? Kontakt Aftenpostens journalist her på e-post eller bruk vår krypterte Varsle-tjeneste

Clapper sier også at det er flere unøyaktigheter i avisartiklene, uten å si mer om hvilke.
PRISM

Avisene som har fått tilgang til en power-point presentasjon om overvåkingen, skriver at NSA og FBI har direkte adgang til flere servere som gjør at de kan spore og har kjennskap til så å si alt en person gjør på nettet.

Dette gjelder både bruk av lyd, video, fotografier, eposter og nettlogger.

Adgangen er en del av det strengt hemmelige programmet for antiterrorisme, PRISM.

PRISM gjenoppsto fra asken etter president George W. Bushs sikkerhetsprogram fra 2007, ifølge Washington Post.

Til nyhetsbyrået Reuters bekreftet en amerikansk regjeringskilde sent torsdag amerikansk tid eksistensen av programvaren som gjør overvåkingen mulig.

Ifølge kilden blir ikke amerikanske borgere overvåket, programmet gjelder bare borgere fra andre land bosatt utenfor USA, ettersom amerikansk lov ikke åpner for at programmet brukes til å overvåke amerikanere.
Beskytte

Regjeringskilden sier at informasjonen fra overvåkingen er svært viktig for amerikanske sikkerhetsmyndigheters arbeid for å beskytte USA mot trusler.

- Programmet ble nylig godkjent på nytt av kongressen etter en høring og en debatt, sier kilden.

Etter at nyheten ble kjent sa blant andre Yahoo, Apple, Google og Facebook at de ikke gir regjeringen direkte adgang til sine servere, systemer eller nettverk.

- Vi gir ikke noen regjeringsorganisasjon direkte adgang til Facebooks servere, sa Joe Sullivan, sikkerhetssjefen i Facebook.

- Vi har aldri hørt om PRISM, sa Apples talsmann Steve Dowling.

Les mer her...