Ultrakonservative islamister håper å tjene på Brorskapets fall

Aftenposten

Mens Det muslimske brorskap raser over å ha blitt fjernet fra makten i Egypt, håper det ultrakonservative partiet Nour-partiet å kapre så mange som mulig av Brorskapets velgere.

Lederen for Hizb al-Nour (Lysets parti) vil likevel ikke gi inntrykk av å glede seg over rivalens tilbakeslag.

- Det er ingen tvil om at den islamistiske bevegelsen generelt har tapt mye på grunn av at Brorskapet ikke klarte å styre i forrige periode, sier partileder Younes Makhyoun i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Han er redd de islamistiske partiene i Egypt ikke vil klare å gjenvinne posisjonen de hadde før velgerne i fjor sendte Brorskapet inn i regjeringskontorene.


Ny regjering

Samtidig forsøker Nours ledere så godt de kan å utnytte storebrorens ydmykende tap av regjeringsmakt.

Etter at Brorskapets president Mohamed Mursi ble avsatt av hæren, har bevegelsen nektet å delta i arbeidet med å danne ny regjering. Også Nour har protestert mot prosessen, men uten å trekke seg fullstendig ut.

Når økonomen Hazem el-Beblawi ble utpekt til statsminister tidligere denne uken, var det fordi Nour avviste de to liberale politikerne som først ble foreslått til stillingen.

- Svikere

Siden Nour er det eneste islamistiske partiet som ikke har trukket seg fra arbeidet med den nye regjeringen, er hæren villig til å strekke seg langt for å oppfylle partiets krav.

- Vi setter stor pris på Nours posisjon og ser en framtid for dette partiet i Egypt, sier en militær kilde som ikke ønsker å bli navngitt.

Nours strategi er imidlertid risikabel, og andre islamister beskylder partiet for å samarbeide med fienden. Anklagene har fått ny kraft etter at over 55 mennesker ble drept i et sammenstøt mellom soldater og Mursis tilhengere denne uken.

Assem Abdel Maged, en av Brorskapets allierte, kaller Nours ledere svikere som må be om tilgivelse fra Gud.

Nour ble stiftet så sent som i 2011, etter folkeopprøret som fjernet Hosni Mubarak fra makten.

Partiet forsøker å fremme en puritansk variant av islam og har utspring i den religiøse bevegelsen Dawa Salafia, som opprinnelig var lite interessert i politisk makt. (©NTB)

Kommentarer