EU-topp vil ha Europas Forente Stater



Viviane Reding, visepresident for EU-kommisjonen, tok i sin tale i Brüssel den 7.januar bladet fra munnen. Hun snakket for første gang åpent om planene for å etablere  Europas Forente Stater;  «Vi trenger en reell politisk union. For meg betyr dette at vi må bygge et Europas forente stater med kommisjonen som regjeringen og to kamre ? Europaparlamentet og et senat», sa hun i talen med 'tittel; «2014: time to make a choice.»

«Krisen viste oss veldig klart at ingen land er en øy. Det som skjer i en medlemsstat har ringvirkninger i de andre. Det er derfor vi har begynt å koordinere den økonomiske politikken og finanspolitikken mye mer på europeisk nivå. EU-kommisjonen skal nå analysere og kommentere medlemsstatenes utkast til budsjettplaner før nasjonale parlamenter har sagt sitt. Det er et stort sprang fremover,» fremholdt visepresidenten, som også viste til planene om å etablere en europeisk bankunion.

Disse reformene er viktige, mente hun, samtidig som hun etterlyste ytterligere reformer. Dristige reformer. «Vi må ikke begrense oss til å bygge en ny arkitektur i den økonomiske og finansielle sfæren. Vi trenger mer: Vi må sikre at demokratiet fanger opp denne nye konstruksjonen vi bygger. Flere og flere beslutninger som påvirker dagliglivet til innbyggerne direkte blir tatt på europeisk nivå. Det er bare én konklusjon som kan trekkes av dette: Våre institusjoner og beslutningsprosesser må bli mer demokratisk og gjennomsiktig,» mente hun.

Viviane Reding fremhevet 2014 som et viktig år for fremtiden til Den europeiske unionen, fordi resultatet av valget til Europaparlament i mai vil bestemme hvilken kurs EU skal ta i årene fremover.

Hva skal vi si ?

Det er vel dette som må kalles nytale. De fester grepet mens mange håpet at 2014 ville få mastadonen til å falle. Så skal bli tider. Snart faller vel ytringsfriheten mellom alle stoler, mens vi i mellomtiden har holdt huset fullt av advarende pekefingre mot klakkørene.

For ikke mange år siden ble de som spådde at EU ville utvikle seg til et Europas Forente Stater med en president og to kamre karakterisert som konspiratoriske uten forbehold. Så hvem sitter nå igjen med skjegget og mer i postkassen?

Vil Norge klare å rive seg løs fra EØS / Schengen, kanskje se til Sveits ? Eller vil Norges skjebne fortsatt finnes i hendene til EU og Barosso?

We want a United States of Europe says top EU official
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10559458/We-want-a-United-States-of-Europe-says-top-EU-official.html

Kommentarer