NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

torsdag 30. januar 2014

Finansminister Siv Jensen kaster to israelske selskaper ut av oljefondet

NRK
av Journalist  Fredrik Solvang
og Journalist  Bent Tandstad

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Siv_Jensen_%28FrP%29_talar_vid_Nordiska_Radets_session_i_Oslo._2007-10-30._Foto-_Magnus_Froderberg-norden.org.jpgFrp-lederen mener selskapene bryter folkeretten ved å bygge bosettinger i Øst-Jerusalem

Stortingsrepresentant Marianne Martinsen (Ap) synes Siv Jensen har tatt en forunderlig avgjørelse

– Dette er en interessant snuoperasjon fra hennes side. Sist israelske selskaper ble tatt ut av oljefondets liste sa Siv Jensen at det var et uttrykk for antiisraelske holdninger. Nå mener hun tydeligvis ikke det lenger, sier Marianne Martinsen til NRK.

Hun minner om at det er finansministeren som bestemmer i slike saker, og at etikkrådet bare gir råd.

Israels ambassadør i Norge, Naim Araidi, som selv tilhører den drusiske minoriteten i Israel, er skuffet over avgjørelsen om å stenge ute de to israelske selskapene.

– Vi er skuffet og lei oss fordi vi trodde på en ny æra i forholdet mellom Israel og Norge. For oss er Jerusalem en by, vi skiller ikke mellom øst og vest i byen. Dette er en overraskende avgjørelse, og vi håper den baserer seg på en feil, sier Naim Araidi til NRK.

Han mener at det er langt mer alvorlig at oljefondet ikke vil investere i de israelske selskapene, enn om det var et privat selskap som gjorde det.

– Dette er den norske staten, kongedømmet Norge, så dette er politikk. Det er veldig farlig fordi det kan påvirke andre investeringer i Israel, sier ambassadøren.

Les mer på NRK