14 menn arrestert etter bombeattentat mot buss

Norge IDAG

Av Richard Oestermann. 03.01.2014 12:27

Foto: Tomer Appelboum-Ap
 Som ved et mirakel kom ingen til skade, idet en årvåken busspassasjer gjorde sjåføren oppmerksom på en mistenkelig veske, som hadde sett at den inneholdt en slags trykkoker med en elektrisk ledning.

Sjåføren stanset øyeblikkelig og fikk alle passasjerer til å forlate bussen. Kort etter fant en eksplosjon sted.

De 14 arresterte mennene omfatter fire islamske jihad-aktivister, hvorav én gjør tjeneste i det palestinske politiet, mens 10 andre omfatter beduiner fra Negev. Hovedmennene er den 24-årige Sahad Ta'amri, Hamada Ta'amri -21, Sami Harimi -20 og Yosef Salameh -22 år.

Planla massivt terrorangrep


Ifølge Shin Bet hadde gruppen besluttet å utføre et massivt terrorangrep i Israel. Sprengstofet ble laget av Ta'amri-brødrene og Salameh, som brukte to kilogram sprengstoff, søm og skruer. Bomben skulle aktiveres fjernstyrt ved hjelp av en mobiltelefon.

Harimi fikk bomben, som var gjemt i en sort veske, som han tok med seg den 22. desember til et sted sør for Hebron, hvorfra han sammen andre - betegnet som «utlendinger» - kom seg inn i Israel. Harimi fortsatte i en bil som tilhørte en beduin, en israelsk statsborger som hjelper palestinere som bor ulovlig i Israel, og de kjørte til Jaffa.

Etter å ha bedt i en moské i Jaffa gikk Harimi inn i buss nr.240, gjorde bomben klar, og forlot bussen noen minutter senere, og ringte på mobiltelefonen for å aktivere bomben. Den var plassert i en trykkoker, samme slags som ble anvendt mot maraton-løpet i Boston i fjor.

Harimi ble arresteret i Betlehem og innrømmet sin rolle i angrepet. Han sa at terroristgruppen hadde ønsket å foreta et større angrep i Tel Aviv noen dager senere, men arrestasjonen forhindret planen.

Visste ikke om terrorcellen


Øverstkommanderende over Judea- og Samaria-brigaden, general Tamir Yadi, sier til avisen «Yediot Aharonot», at hans folk hadde vært ute etter en celle med fire aktivister, inkludert han som plasserte vesken med bomben.

- Jeg er bekymret over at vi ikke visste om denne cellen, sier Yadi, men det er mulig at det blant hundrevis av celler er en vi ikke vet om.

Sikkerhetsstyrkerne lette etter et sprengstofflager i nærheten av en av Ta'amri-brødrenes bolig. Der var 25 kilo sprengstoff til bruk ved nye angrep.

De to brødrene har tidligere vært fengslet i Israel. En tredje arrestert var under utdannelse i det palestinske politi, og Harimi arbeidet på en restaurant i Jaffa, uten arbeidstillatelse.

Allerede to timer etter bussbombe-eksplosjonen hadde Shin Bet arrestert noen av de mistenkte.

Den politiske kommentatoren Ron Ben-Yshai, sier at bruken av trykkoker skulle intensivere eksplosjonen, og at det var første gang palestinerne hadde brukt et slikt middel.

Gratulerte israelske sikkerhetsstyrker


Statsminister Benjamin Netanyahu har gratulert sikkerhetsstyrkene for å ha pågrepet terrorcellen. Han kom inn på at en av de mistenkte var ved å bli utdannet i det palestinske politi.

- Det er et ytterligere bevis på at personnel fra Den palestinske myndighet (PA) er direkte involvert i terror, sa han og tilføyde:

- Det er på tide at Mahmoud Abbbas holder opp med å feire løslatte mordere og fører sitt folk i retning av fred.

Kommentarer