NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

onsdag 12. februar 2014

Museumsdirektør i Trondheim sier regjeringspartiet er et farlig nasjonalistparti

Adressa.no
av  MortenSmedsrud


 Nasjonalistpartier som FrP er farlige skriver Pontus Kyander
- FrP etser bort vår sjel

Direktør Pontus Kyander ved Trondheim Kunstmuseum har nå sagt opp sin stilling, men tar i vårprogrammet et kraftig oppgjør med ett av regjeringspartiene i landet han snart forlater.

«Nasjonalistpartier - som FrP - er farlige; de bagatelliserer begreper som menneskelig fellesfølelse, menneskerettigheter og likhet. Som en syre etser de bort vår sjel og vår respekt for andre - dersom disse «andre» tilfeldigvis skulle trå på samme mark som oss. Dette er vårt land, ikke deres. Vi er dette landets stolte eiere, og det er ikke de. Vi har rettigheter. Det har ikke de,» skriver Kyander i en lengre tekst som tematisk tar for seg årets grunnlovsjubileum, nasjoner og nasjonalisme.

Hans kritikk av Fremskrittspartiet står i forordet til museets program for våren. Han knytter sine betraktninger om nasjonalismen til et verk av kunstnerparet Libia Castro og Olafur Olafsson som museet skal vise på fasaden i Bispegata i Trondheim.

De to har tidligere vakt oppsikt på Island, da de monterte følgende budskap på fasaden av landets nasjonalgalleri: «Landet ditt eksisterer ikke». Kyander skriver i forordet at det globale oppsvinget av nasjonalisme er sjokkerende og at norsk nasjonalisme ikke er noe bedre enn nasjonalismen som har blomstret opp i andre land.

Les mer i Adressa.no