Dilemmaet i Texas

Aftenposten
av Joacim Lund

Teknologien kan gjøre vidunderlige ting for deg. Hvis du er villig til å bli overvåket, da.

Da verdens største kultur- og teknologikonferanse, South by Southwest, lukket dørene i Austin, Texas i går, var den store trenden åpenbar; Teknologi handler ikke om teknologi lenger. Det handler om å leve, for å sitere Kine Hellebust i en litt underlig setting.

I årene som kommer vil teknologien skreddersys dine personlige behov. Teknologien er i ferd med å bli intuitiv. Den forstår hva du ønsker deg før du forstår det selv. Den forstår hva du egentlig trenger også. Hjelper deg til å ta bedre beslutninger. Bedrer helsen din. Gir deg informasjon du trenger uten at du har bedt om det. Hvordan er det mulig? Svaret er… trommevirvel… overvåkning.

Alt kan måles

 

De fleste av oss har smarttelefoner. De er proppfulle av sensorer. Nye typer sensorer kommer dessuten stadig til. Denne uken hørte jeg om en medisinsk sensor på størrelse med et sandkorn, som bakes inn i medisinske piller. Sensoren reagerer på magesyre, og sender et trådløst signal til en plasterlapp på huden. Plasterlappen er også en sensor, som overvåker kroppstemperatur, puls og perspirasjon. Den sender signalet til telefonen din, som igjen overfører en detaljert statistikk over helsetilstand og medisininntak til legen. Andre sensorer kan være integrert i klærne dine eller andre ting du bruker. Klokker, kameraer, biler, kjøleskap, tannbørster. Alt skal kobles til nett og tilpasses deg personlig. Sånt blir det mye informasjon av – og nå nærmer vi oss dilemmaet det er blitt snakket mye om i Texas den siste halvannen uken.

Les mer i Aftenposten

Kommentarer