Hjemmebryggerdag med bismak

Ølportalen
av Erik Dahl

Til helgen er det hjemmebryggedag nr 2 hos Nøgne Ø, og 60 hjemmebryggere tar turen til Grimstad for å smake på det de brygget hos Nøgne Ø i februar. I år er det derimot kommet noen kjepper i hjulene.

I februar var det nok en gang tid for de populære og etter hvert tradisjonelle hjemmebryggerdagene hos Nøgne Ø. Som tidligere år ble det fulltegnet på et blunk og brygget som ble brygget dette året var Python Pilsner. Flott stemning og drøye 60 engasjerte hjemmebryggere drar hjem med sin rasjon øl for å gjære ut og tappe på egen hånd. Dette er nettopp noe poenget med dette arrangementet. Etter å ha fått være med en dag hos Nøgne Ø og deltatt i storskalabrygging skal hver og en se hva de kan få ut av ølet med sin personlig valgte gjær og eventuelle andre tilsetninger for så å møtes igjen for å sammenligne og smake på resultatet med hverandre. Bryggeriet stiller også med egne dommere som etter å ha smakt seg gjennom alle variantene kårer en verdig vinner.

Så langt alt vel, men så kommer vi til den nevnte bismaken. Det Norske Totalavholdsforbund avdeling Grimstad har fått nyss om dette arrangementet og viser sin bekymring i brev til ovenfor Grimstad kommune om hvorvidt kommunen tar sitt ansvar for at dette skjer i tråd med alkoholloven. Setter vi dette helt på spissen så må man betrakte det som at deltakerne nyter medbrakt alkohol i bryggeriets lokaler selv om ølet faktisk er brygget her. Bryggeriet ønsker selvfølgelig å følge gjeldende skjenkebestemmelser og må derfor finne en alternativ løsning. Dette blir altså å sette opp et telt på parkeringsplassen slik at deltakerne kan smake på hverandres øl i lukket selskap innen de entrer bryggeriet for bespisning og servering av kommersielt øl innenfor skjenkebevilgningens trygge rammer. For å sikre seg at ingen av gjestene skulle komme til å begå den tabben å bringe med seg et glass øl fra bryggeriet og ut til teltet eller vis versa blir det også leid inn eksternt vakthold. Tenke seg til hva som måtte kunne komme til å bli konsekvensen om en slik ting skulle forekomme.

Les mer på Ølportalen

Kommentarer