Hvor er Midtøstens Nelson Mandela?

VG
av Hanne Skartveit

Denne uken kom terrortrusselen fra Syria til Norge. I Midtøsten lever alt for mange mennesker med vissheten om at terroren kan ramme dem - når som helst.

De siste ukene har vi vært mest opptatt av krigshandlingene mellom Israel og Hamas. Men i land som Irak og Syria er terror hverdagen. Islamistiske terrororganisasjoner fester grepet om stadig større områder. Situasjonen blir verre og verre.

Hamas tilhører den ekstreme islamistiske bevegelsen. Organisasjonen bruker vold for å oppnå sine politiske mål - ikke bare mot Israel, men også mot sine egne innbyggere. Opposisjonelle fengsles, motstandere kastes ned fra hustak. Kvinner undertrykkes og minoriteter presses ut fra Gaza. I Hamas-kontrollerte Gaza er det ikke ytringsfrihet, ikke religionsfrihet, og ikke frihet til å elske hvem man vil. Hamas dyrker en martyrkultur, der de som utfører selvmordsaksjoner mot uskyldige sivile, hylles som helter.

Palestinerne hadde muligheten til å bygge et godt samfunn i Gaza. Men Hamas-lederne har brukt byggematerialene til å lage tunneler, ikke til å bygge skoler, sykehus og fabrikker. De har ikke engang brukt sementen og betongen til å bygge tilfluktsrom som kan beskytte barna mot bomber fra Israel. Selv om Hamas vet at bombene kommer når de selv skyter mot Israel hver eneste dag - år ut og år inn.

Les hele artikkelen i VG

Kommentarer