Sørisraelske byer tømmes

MIFF
Av Tor-Bjorn Nordgaard

Frykt for terrortunneler gjør at flere av byene i nærheten av Gaza-grensen tømmes for innbyggere. 31 slike tunneler er til nå oppdaget av IDF.

Flere sørisraelske byer langs Gaza-grensen ser nå ut som rene militærbaser, fordi de aller fleste sivile har forlatt sine hjem for å søke tilflukt i Sentral- og Nord-Israel. De få som er igjen forteller til Times of Israel at de for lengst har måttet vende seg til de nesten daglige rakettsalvene fra Gaza, men at de nye oppdagelsene av terrortunneler som kan gi terrorister i Gaza adkomst til Israel har gjort dem virkelig skremt.

- Dette har fått oss til å se helt annerledes på situasjonen. Rakettene ble vi på en eller annen måte vant til. Dette er noe annet. De er under hjemmene våre, sier Ofra Benudiz, en 52 år gammel firebarnsmor i kibbutzen Nir-Am i nærheten av Sderot.

- Vår største frykt er at de skal klare å ta seg inn, sier hun.

De fleste av kibbutzens 350 innbyggere har flyktet, og de få gjenværende var sjokkerte da de opplevde at israelske tropper for noen dager siden møtte opp på stedet fullt bevæpnet, i frykt for at terrorister allerede skulle ha klart å ta seg inn. Det var på denne kibbutzen at terrorister fra Gaza tok seg inn mandag gjennom en terrortunnel. De israelske soldatene har tatt over fellesområdene, og står klare til å handle om et nytt angrep skulle finne sted. Innbyggerne forteller at lyden fra kamphandlingene gjør det nesten umulig å sove om natten.

Mer enn halvparten av de 8.000 innbyggerne i Sderot-regionen har flyktet. I områdene nærmest grensen er 80 prosent av befolkningen borte. De gjenværende er stort sett eldre, sikkerhetsmannskaper og bønder med ansvar for husdyr.

31 tunneler er til nå avdekket.

Les mer hos MIFF

Kommentarer