Palestinsk fornuft

Av Tarud


Mange i Norge og i andre vestlige land tror at palestinere tenker omtrent slik som oss.  Dvs. fornuftige mennesker som tenker på fremtiden til sine barn, ønsker fred og vet hva som er best for dem.

Siste meningsmåling som ble gjort blant palestinere på Vestbredden og Gaza, 26-30. august 2014, viser noe helt annet. 

Meningsmålingen som ble utført av den palestinsk senter for politisk forskning (PSR) viser følgende resultat:


  • Hamas har lidd en omfattende ødeleggelse av organisasjonen infrastruktur. Raketter, våpenlager, angrepstunneler, verksteder, kommandosenter og treningslokaler ble ødelagt.   Tusen terrorister ble drept, og ingen av forsøkene med terrorangrep via tunneler, på bakken eller via sjøen lyktes.  De fleste av rakettene som ble skutt mot sivile mål i Israel ble skutt ned eller bommet, og Hamas fikk ingen av sine krav innfridd (sjøhavn, lufthavn, åpne grenser osv.).  Likevel mener 79% av palestinere at Hamas vant krigen!
  • Ødeleggelsene i Gaza er store, og det vil ta lang tid å bygge området opp igjen. Palestinerne vet at om de fortsetter å skyte raketter mot Israel vil det bare gjøre situasjonen enda verre. Likevel støttet 86% av de spurte en fortsettelse av rakett skyting mot Israel.
  • Over tusen sivile ble drept i Gaza som følge av Hamas's terrorstrategi med bruk av sivilbefolkning som menneskelige skjold. Likevel mener 78% at Hamas har gjort en god jobb med å forsvare sivilbefolkning i Gaza.
  • Hamas og Fatah krangler kontinuerlig med hverandre. Hamas plan om maktovertakelse på Vestbredden ble avverget (av Israel), og den annonsert felles regjering for Fatah og Hamas har ikke fungert i det hele tatt siden den ble annonsert for tre måneder siden.  Likevel er 46% fornøyd med prestasjonen av den nye regjeringen.
  • Kidnapping og drap av mennesker er en kriminell handling og et klart brudd på lovlig krigføring. Likevel støtter 57% av palestinere kidnappingen av de tre israelske studentene i juni, og 54% støtter drapene.

Jeg ser på disse resultatene og lurer på hva slags mennesker disse palestinere er.  Kan de være så dumme at de ikke forstår spørsmålene, eller er de så full av hat mot Israel at de ikke greier å tenke klart?  Eller er det den systematiske oppdragelsen til jødehat som overskygger all fornuft?  Uansett er det synd at det skal være slik.

Ved nærmere ettertanke, er kanskje palestinere likevel ikke så dumme.  Kanskje de vet noe som vi i vesten greier ikke å forstå.  Kanskje de har lært at jo verre situasjon er, dess mer sympati og penger fra verden.  Kanskje de har lært at dårlig oppførsel lønner seg, og at de ikke blir stilt for ansvar for sine ugjerninger.  Kanskje vi har lærte dem at de ikke trenger å bry seg om menneskerettigheter, og at terror mot den jødiske staten er noe som lønner seg.

Kommentarer