Polygamiets moderne ansikt

Stavanger Aftenblad
av Audhild Skoglund, Cand. philol. i religion og populærkultur og fagbokforfatter

I EN AV DE MEST KONSERVATIVE amerikanske statene, Utah, er rettsvesenet nå beskjeftiget med to saker som kan endre hegemoniet til det tradisjonelle ekteskapet. Den ene er retten til å inngå homofilt ekteskap. Den andre er noe mer fremmedartet fra et norsk ståsted – retten til å inngå polygame ekteskap. Og det er en polygamifamilie med sitt eget reality-show som ser ut til å kunne endre holdningene og til syvende og sist jussen.

DET SKAL I DAG finnes rundt 37.000 praktiserende polygamister bare i Rocky Mountains-området. De tilhører ulike trossamfunn som brøt med Mormonkirken da denne forkastet flerkoneri som religiøs praksis på slutten av 1800-tallet. Derfor kalles de fundamentalistiske mormoner. De fundamentalistiske mormonene har helt siden starten vært en torn i øyet både for tradisjonelt kristne og Mormonkirken, som ikke liker å bli minnet om sin mer omstridte fortid.

NOEN AV DE MORMONSKE fundamentalistene bor i egne bosettinger, gjerne bak høye gjerder og med skilt om at fremmede skal holde seg unna. Fra disse bosettingene har det med visse mellomrom dukket opp dramatiske og hjerteskjærende historier om mindreårige jenter som har blitt giftet bort til langt eldre menn, og om «overtallige» gutter som har blitt støtt ut. Skal en mann ha flere koner, blir det nemlig lett et overskudd av andre menn som ikke får seg koner.


Les mer i Stavanger Aftenblad

Kommentarer