FN protesterer mot Irans lefling med folkemord mot Israel

Norge IDAG
av Lars-Toralf Storstrand 
 
FNs spesialrådgiver Adama Dieng
FNs spesialrådgiver Adama Dieng i spørsmål om Folkemord, slo tidligere denne uken fast at Irans trusler om å utslette Israel fra kartet er fullstendig uakseptable.

Spesialrådgiver Dieng som arbeider opp mot generalsekretæren oppholdt seg ved FNs hovedkvarter i New York for å minnes Folkemordkonvensjonen som ble ratifisert 9. desember 1948.

Da en journalist stilte spørsmål om hvorfor man kritiserte Iran så sterkt, svarte Dieng utfyllende om at Irans utspill og trusler om folkemord og å «stryke Israel fra kartet» ikke bare er «fullstendig uakseptable», men også at «Israel er en stat og har rett til å eksistere som en stat – og at deres trygghet skal garanteres».

Han fortsatte deretter med å fortelle om den polsk-jødiske advokaten Rafael Lemkin som først laget ordet «folkemord» (genocid) og førte kampen mot det. Han drev egenhendig lobbyvirksomhet mot de 51 nasjonene som da var medlemmer av FN, for å få dannet Folkemordkonvensjonen. Det var hans arbeid som førte til dokumentet som er grunnlag for den internasjonale kriminaldomstolen som har dømt bakmennene for både forbrytelser mot menneskeheten i blant annet Rwanda – og også til en viss grad i Ex-Jugoslavia.

Les mer i  Norge IDAG

Kommentarer