Flaut av Jan Tore Sanner under minnemarkeringen av Holocaust

Er det bare jeg som føler at kommunalminister Jan Tore Sanners tale på Holocaustmarkeringen i Oslo igår ble både pinlig og flau? Ikke kan jeg huske at han kom med noen unnskyldning for de over 700 jødene som norske myndigheter deporterte til dødsleirene i Tyskland. Jeg kan heller ikke huske at han nevnte situasjonen i dagens Norge der "jøde" er blitt et skjellsord på norske skoler og at jødene idag er redde for å vise sin identitet.

Idag risikerer man å bli både nedslått og drept om man smykker seg med en davidstjerne eller en jødisk kippah, mens man fritt og uhemmet kan ferdes rundt med både palestinasjerf, hijab, niqab og burka. Ja, til og med på Stortingets talerstol kan man stille med palestinasjerf uten at det reageres. Jeg tenker det hadde blitt store ramaskrik om noen hadde stilt opp på den samme Stortingets talerstol med kippah.

Sanner benyttet nærmest hele sin tale på å snakke om hvordan vi måtte "ta vare på" og vise "forståelse og respekt" for alle "minoritetsgrupper" som idag ble mobbet og hetset. I seg selv var jo det greit nok, men likevel, dette er noe både politikere og presse lirer av seg nærmest daglig. For meg føltes derfor Sanners tale bare som noe politisk korrekt jatt, som i skjulte ordelag kanskje mest rettet seg mot kritikk av islam, som faktisk er årsak til det meste av den antisemittismen som vi ser idag, både i Europa og her i Norge. Hvor ble det av minnemarkeringen for de norske jødedeportasjonene, Sanner?

Den første store massedeportasjonen ble gjennomført 26. november 1942. Den 25. november ble jødiske kvinner og barn i Trondheim og Bergen arrestert.

Natten til den 26. november skjedde det samme i Oslo. Arrestasjonene var ledet av Statspolitiet, og det deltok i tillegg personell fra det ordinære ordens- og kriminalpolitiet, Hirden og Germanske SS Norge. Representanter for det tyske sikkerhetspolitiet var til stede for å overvåke, men disse hadde ingen operativ rolle før jødene ble overlevert til tyske myndigheter på kaia.

Arrestasjonene i Oslo den 26. november foregikk ved at kvinner, barn og eldre menn ble vekket tidlig om morgenen. De fikk beskjed om å pakke mat og klær, og ble deretter kommandert ut i ventende drosjebiler. Et hundretalls Oslo-drosjer var rekvirert for å kjøre de jødiske kvinnene, barna og de eldre til Akershuskaia. De tidligere arresterte mennene som hadde vært internert på Berg arbeidsleir, ble nå fraktet til kaia. De som var gift med ikke-jøder ble værende igjen på Berg.

Donau
Etter at de arresterte jødene ankom utstikker 1 på Akershuskaia i Oslo, ble de med slag og spark tvunget om bord i skipet Donau. Donau forlot utstikker I kl. 14.45 torsdag 26. november med 532 jødiske menn, kvinner og barn om bord. Skipet la til kai i Stettin, og de norske jødene ble fraktet i lastevogner videre til arbeids- og utryddelsesleiren Auschwitz.

Monte Rosa
To mindre deportasjoner ble foretatt med skipet Monte Rosa 19. og 26. november. Deportasjonen 19. november omfattet fanger fra Oslo og Nærsnes som hadde vært arrestert siden august og september 1942. Deportasjonen 26. november gjaldt hovedsakelig jøder fra Nord-Norge, men også noen fra andre steder av landet. I begge tilfeller var målet for deportasjonen Auschwitz.

Gotenland
I februar 1943 ble jøder som var innlagt på sykehus arrestert. Disse ble sammen med jødene fra Trondheimsområdet og jøder fra Vestlandet og Nord-Norge deportert med skipet Gotenland som forlot Filipstadkaia i Oslo 25. februar 1943 med 158 norske jøder om bord.. Fangene fra Falstad hadde kommet for sent til deportasjonen med Donau, og hadde i mellomtiden vært internert på Bredtvedt sammen med jøder fra vest og nord i landet.

De som var best under minnemarkeringen i Oslo igår var de jødiske barna som sang og minnet ofrene som ble sendt ut fra Norge. Her ble seks konkrete tilfeller trukket frem, sammen med en gripende liten fortelling. Til slutt tente barna ett lys for hver av disse, samtidig som de seks lysene også representerte en for hver av de 6.000.000 jødene som ble drept under Holocaust. Særlig godt husker jeg beretningen om hvordan 2 år gamle Rut, sammen med sin mor Rebecca, ble arrestert og utdeportert av norske myndigheter og gasset ihjel samme dag som de ankom dødsleiren i Tyskland. Dette var skikkelig gripende og satte et verdig preg på minnemarkeringen for det som skjedde under Holocaust. All ære og takk til de jødiske barna sin flotte innsats under minnemarkeringen igår.

R. Règangen.

Kommentarer