Nei, Israel er ikke Nazi-Tyskland

Dagbladet

Den stadige demoniseringen av Israel og karakteriseringen av landets politikk som nazisme, bidrar ikke til annet enn å korrumpere en allerede vanskelig debatt.

Av en eller annen tvilsom grunn har Hege Ramson fått et innlegg publisert på Dagbladets nettavis 1. juni, hvor Israels politikk sammenliknes med nazisme. Det er den samme menneskeforakten vi ser, hevder skribenten, og fortviler over at all oppmerksomheten skjenket nazismen og andre verdenskrig i år ikke har lært oss noen ting.  

Det er Israels statsminister Benjamin Netanyahu som gjør assossiasjonene til nazismen «uunngåelige», fordi han har uttalt at han ikke vil anerkjenne en palestinsk stat. Men Ramson nevner ikke hvor mange palestinske politikere som anerkjenner Israel som jødisk stat. Som er ingen. Og Palestinas president Mahmoud Abbas forsikrer om at det heller ikke vil skje.  

Israel er i «god gang» med å «destruere» Palestina, skriver Ramson. Hun viser til at Israel i fjor sommer «myrdet» 2257 palestinere, der syv av ti var sivile. Mord er drap med overlegg, og dette kan leses som at Israel med hensikt skal ha slaktet ned langt over tusen sivilister. Hvem kan få seg til å tro at dette er i Israels interesser?

Men virkeligheten er ikke viktig. Som den virkeligheten hvor palestinske grupper i Gaza skjøt minst 4800 raketter og 1700 artillerigranater mot Israel i juli. Rakettforsvaret til Israel stanset en del, men cirka 224 traff sivile bosettinger, som resulterte i flere døde og skadede. Dette kan leses i Amnesty Internationals rapport? Unlawful and Deadly: Rocket and mortar attacks by Palestinian armed groups during the 2014 Gaza/Israel conflict?

Les mer i Dagbladet

Kommentarer