Regjeringen prøver igjen stemmerett for 16-åringer

NTB

Også i årets kommunevalg får 16- og 17-åringer stemme i en håndfull kommuner. Venstre mener nok et prøveprosjekt er unødvendig. - Vi vet nok, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn.

Spørsmålene regjeringen vil ha svar på gjennom prosjektet er de samme som sist.

Venstre mener det burde være unødvendig å prøve ut senket stemmerettsalder enda en gang. Det foreligger mer enn nok kunnskap til å ta en beslutning, mener stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn, som mener 16-åringer er voksne nok til å stemme.


- Det er aldri feil med mer erfaring, men jeg mener vi har allerede den kunnskapen vi trenger, sier han til NTB.

Ved valget i 2011 fikk 16- og 17-åringer i 20 kommuner stemme som et prøveprosjekt. I år gjentas prosjektet. Også denne gang deltar 20 kommuner, ti av dem deltok forrige gang, og ti er nye.

Kommunaldepartementet sier at mye av kunnskapen de søker i prøveprosjektet er den samme som i 2011. Blant annet lurer departementet på hva som påvirker valgdeltakelsen og hvordan deltakelsen varierer mellom kommunene som er med.

- Hvordan er forsøket i år mer egnet til å få denne informasjonen enn i 2011?

- Det er ikke mer velegnet. Men kunnskapsgrunnlaget vil bli bedre når forsøket gjøres over to valg og med et utvidet antall kommuner, svarer avdelingsdirektør Håvard Tvinnereim i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Les mer i Aftenposten

Kommentarer