Lavrov: – Asylsøkere i Norge har brutt russiske lover

MSN nyheter

Russland ønsker ikke å ta tilbake flyktninger som har krysset grensa til Norge, fordi de har brutt russiske lover, sa utenriksminister Sergej Lavrov tirsdag.

Han tok forbehold om at han ikke selv kjenner detaljene rundt de norsk-russiske samtalene om asylsøkerne, men sa følgende da han fikk spørsmål om saken fra NRK:

– Samtalene dreier seg om folk som kom til Russland enten for å jobbe her eller besøke slektninger.

De oppga ikke at det virkelige formålet var å dra videre til Norge, sa Lavrov.

– Det betyr at de med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland, og dette er grunnen til at vi ikke ønsker å la dem komme tilbake.

Lavrov påpekte imidlertid at det pågår diskusjoner om saken mellom Russland og Norge. Formålet er å løse saken på en måte som er i begge landenes interesse, sa utenriksministeren.

Stanset planlagt retur

Tidligere har russiske myndigheter opplyst til Norge at de er villige til å ta imot folk som har lovlig opphold i Russland eller såkalt multivisum.

En planlagt retur av asylsøkere til Russland i helgen ble imidlertid stanset da russerne satte foten ned. De opplyste at de ikke lenger ønsker at asylsøkerne sendes tilbake med buss over Storskog i Finnmark.

Lavrov uttalte seg om situasjonen for asylsøkerne under utenriksministerens årlige pressekonferanse om russisk utenrikspolitikk i Moskva. Andre temaer på pressekonferansen var krigen i Syria, Ukraina og Russlands forhold til EU og USA.

Avtalte møte

Representanter for det russiske utenriksdepartementet diskuterte situasjonen med folk fra Norges ambassade i Moskva mandag kveld. De ble da enige om et nytt møte i den såkalte ekspertgruppen, som består av representanter fra norske innvandringsmyndigheter, Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og det russiske migrasjonsverket.

Ifølge NRK har russerne på ett tidspunkt antydet at de ønsker at asylsøkerne skal sendes direkte til russiske storbyer når de returneres.

Russlands ambassade i Oslo hevdet mandag at russerne fortsatt var innstilt på å oppfylle sin del av returavtalen med Norge fra 2007.

– Rutinene vil bli diskutert på et møte mellom norske og russiske myndigheter i løpet av den nærmeste fremtid, heter det i en oppdatering på ambassadens Facebook-side. (©NTB)

Kommentarer