Forbereder unntakslov med stengte grenser og bevæpnet grensevakt

Erna Solberg i intervju med Berlinske i Danmark; Innrømmer og konstaterer en mulig kollaps i Sverige og forbereder en allmenn unntakslov med stengte grenser og bevæpnet grensevakt, samt opphevelse av alle konvensjoner som er asyl- og flyktninge-relatert.

Berlinske

Norge vil bryde folkeretten og afvise flygtninge i krisetilfælde.

Står det til statsminister Erna Solberg, skal Norge have en kriselov, hvor asylansøgere kan afvises ved grænsen. Loven skal kunne anvendes i tilfælde af, at asylsystemet i Sverige bryder sammen. Venstre afviser at indføre et lignende forslag i Danmark, men følger den norske kriselov »meget nøje«.

Der er så overhængende en fare for, at Schengen-samarbejdet og asylsystemet i Sverige bryder sammen, at Norge må have en kriselovgivning til at håndtere det. Det mener Norges statsminister, Erna Solberg. Derfor har hun udformet en lov, som vil gøre det muligt for de norske myndigheder at afvise asylansøgere, som ikke kommer direkte fra et konfliktområde.

Det betyder, at asylansøgere, der vil til Norge fra Rusland, men også fra de øvrige nordiske lande, skal kunne nægtes retten til at søge asyl, som ellers er forankret i FNs flygtningekonvention.

»Det er et force majeure-forslag, som vi vil have i tilfælde af, at det hele bryder sammen, at strømmen bare kommer, og alle ender i Norge, fordi vi ligger øverst og yderst i Europa. Norge er jo slutpunktet, ikke sandt,« siger Erna Solberg i et interview med Berlingske.

Les mer i Berlinske