NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

fredag 8. juli 2016

Regjeringen og UDI planla for rekordhøy asylankomst

Dagbladet

Regjeringen og UDI planla for rekordhøy asylankomst i år. Det stikk motsatte skjedde

Hvordan kunne de ta så feil?

I løpet av hele første halvår har det kommet like mange asylsøkere til Norge som på en uke i oktober i fjor. Det er en nedgang på 64 prosent i forhold til samme periode i fjor.
Antall asylsøkere, 1678 hittil i år, har ikke vært lavere på 19 år.

Det er det stikk motsatte av hva både UDI og regjeringen har planlagt for, og som Stortinget denne våren har tatt høyde for med drastiske innstramninger i lover og regelverk. UDI anslo at Norge kunne få så mange som 100000 asylsøkere i år, mens regjeringen har budsjettert med 60000. I «verste» fall tror UDI nå at det kan ende med halvparten av det budsjetterte, altså 30000, men trolig langt færre.

Nå vil garantert både regjeringen og opposisjonen, som lot seg rive med i vinter, hevde at norske innstramninger er en hovedgrunn til at antallet er redusert så kraftig. Det er ikke en gang halve sannheten. Riktignok har tiltak ved grensen i nord satt en stopper for mange ankomster over Storskog.

Men i all hovedsak skyldes den brå asylstansen at kontinentet har stengt grensene og asylveiene gjennom Europa. Det er på kort sikt en lettelse for det norske utlendingsapparatet, men betyr økt press på middelhavslandene og flyktningleire som allerede er overfylt. Den uholdbare avtalen med Tyrkia ser foreløpig ikke ut til å spille den sentrale rollen Angela Merkel håpet.

Les mer i Dagbladet