Går inn for overvåking av all datatrafikk ut og inn av Norge

Titten Tei og Mr. Bean ønsker å overvåke alle nordmenn
digi.no - (Tipset av Christian K.)

Utvalg går inn for overvåking av all datatrafikk ut og inn av Norge. Dyp pakkeinspeksjon - foreslår norsk versjon av «FRA-loven». (Sverige 2008: Tusenvis av svensker fyller gatene for å protestere mot det som blir kalt FRA-lagen.)

E-tjenesten bør få overvåke innholdet i all internett- og telefontrafikk som krysser riksgrensen, mener et utvalg nedsatt av Forsvarsdepartement.

– Sier ja til masseovervåking

Utvalget ble nedsatt etter at Sverige innførte en lov som åpner for at Forsvaret kan overvåke alle svenskers kommunikasjon med utlandet.

Ifølge Aftenposten anbefaler Lysne-utvalget norske myndigheter å gå inn for tilsvarende overvåking. Det blir nå opp til Forsvarsdepartementet om de vil foreslå det for Stortinget.

Dersom en slik lov blir innført, får E-tjenesten innsyn i alt innhold i tele- og datatrafikk som krysser Norges grense. Det gjelder for alle nordmenn, ikke bare de som er mistenkt for noe kriminelt. Alt innhold i det du skriver eller snakker om vil kunne overvåkes.

Utdrag av pressemelding fra Regjeringen.no, 24.02.2016:

Global kommunikasjon endres med stor hastighet. Dette betyr blant annet at signalene har flyttet seg fra luften (radio og satellitt) til fiberoptiske kabler. Mesteparten av trafikken inn og ut av Norge, langt over 95 %, formidles over høyhastighets fiberforbindelser.

Digitalt grenseforsvar medfører ingen utvidelse av E-tjenestens oppgaver og ansvarsområde og vil ikke utvide rammene for hvilken type informasjon E-tjenesten kan få tilgang til. Digitalt grenseforsvar innebærer at E-tjenesten får tilgang til en informasjonskilde som i dag ikke er tilgjengelig. Tilgangen medfører med andre ord bare en utvidelse av hvilke kilder tjenesten kan lete i, ikke i hva tjenesten kan lete etter.