Børge Brendes velsignelse eller forbannelse


Andakt av Spikeren.

Jeg får ikke tankene bort fra denne såkalte internasjonale "fredskonferansen" som holdes i Paris fra 15 til 17 januar.

Her vet vi at også vår Utenriksminister, Børge Brende, vil være til stede og avgi sin stemme angående Israels framtid.

Derfor har jeg sendt mail til Brende både på fredag og lørdag, og i dag vil jeg sende ham denne som jeg tror kan passe som dagens andakt:


Kjære Børge! Jeg skal ikke plage deg mer nå, men jeg har lyst til å avslutte med å gi deg først et lite bibelvers som sier noe meget viktig om Israel, så to korte historier fra virkeligheten som jeg håper du vil tenke grundig gjennom.

Bibelverset er hentet fra 1 Mos 12,3 og det lyder slik: "Jeg vil velsigne dem som velsigner deg, og forbanne den som forbanner deg. I deg skal alle slekter på jorden velsignes."...

I begynnelsen av andre verdenskrig, da sannheten om skjebnen til det jødiske folk ble kjent og det fortsatt var måter å spare dem på, kom det fram at noen hundre jøder hadde gått sammen og kjøpt et skip for å få sine familier over til Amerika. Men de trengte visum. Derfor gikk de til den amerikanske ambassadøren i London og spurte om de kunne få dette. Det var ikke vanskelig for ambassadøren i London å gi dem visum, men han nektet plent. Jødene hadde da ingen annen mulighet enn å reise uten visum for å redde sine familier.

Da ambassadøren i London fikk vite dette, kontaktet han Washington og sa at et skip med ulovlige innvandrere nærmet seg Amerika. Jødene klarte å nå Amerikas kyst, men de fikk ikke komme i land. De ble beordret til å snu og vende tilbake til Europa, der alle til slutt ble brent i tyskernes konsentrasjonsleire.

Da tragedien ble avslørt, gikk den jødiske rabbineren i London til den amerikanske ambassadøren og sa: "Dine gjerninger er ikke bare upassende for din stilling, du er ikke engang verdig til å kalles menneske! Og nå, siden du har forårsaket hundrevis av menneskers død, vil du og dine etterkommere i generasjoner bli forbannet!"

Navnet på den amerikanske ambassadøren var KENNEDY...

Den andre historien lyder som følger:

Igjen, andre verdenskrig, denne gang i Litauen: Den japanske visekonsul, Chiune Sugihara, som senere ble kalt The "Japanese Schindler", var helt uenige med nazistenes forbrytelser. Han var opptatt av fremtiden for de europeiske jøder. Han brukte sin visekonsulstatus til å utstyre jødene med visum til Japan, og derfra emigrerte de blant annet til Amerika. Dermed reddet den japanske visekonsulen livet til tusenvis av jøder.

Da tyskerne fant ut hva Sugihara holdt på med, krevde de ham fjernet. Japanerne, som var nazistenes allierte, fulgte anmodningen. Men Sugihara hadde fortsatt noen uker igjen før han måtte tilbake Japan. Disse ukene jobbet han nærmest døgnet rundt med å utstede enda flere visa. På den måten reddet han livene til enda flere jøder.

Her kan du lese dem fascinerende og gripende livshistorien til Chiune Sugihara.

Sluttord:

Kjære Børge Brende: På den såkalte "fredskonferansen" som du nå deltar på, har du to valg. Du kan enten velge å fordømme Israel, eller du kan velge å velsigne Israel. Vi håper og ber vi om at du på denne konferansen vil foreta et valg som fører til velsignelse, ikke bare for degselv og dine etterkommere, men også for Norges land og befolkning.

Spikeren