Mener konferanse i Paris er «rigget»

NTB

Utenriksminister Børge Brende (H) fikk ikke noe «bon voyage» fra den israelske statsministeren før søndagens møte i Paris.

Da de to møttes i Jerusalem torsdag, ga Israels statsminister Benjamin Netanyahu klar beskjed om hva han mener om konferansen, der over 70 land møtes i et forsøk på å gjenopplive fredsprosessen mellom Israel og Palestina.

– Det er en rigget konferanse, rigget av palestinerne med støtte fra Frankrike for å vedta enda flere antiisraelske standpunkter.

Dette skyver freden bakover. Vi vil ikke være bundet av dette. Det er en levning fra fortida. Det er en siste krampetrekning fra fortida før framtida gjør seg gjeldende, sa Netanyahu under møtet.

Brende akter å delta på konferansen, som går av stabelen bare fem dager før Donald Trump overtar som president i USA.

I etterkant av møtet sier Brende på telefon til NTB at kommentarene fra Netanyahu får «stå for hans egen regning».

– Møtet i Paris vil være viktig for å sette spørsmålet om en tostatsløsning på dagsorden. Der er det ikke i dag. Jo lenger tid det tar før reelle politiske samtaler kommer i gang mellom Israel og Palestina, og jo flere bosetninger som bygges, desto vanskeligere blir det å finne gode og gjennomførbare løsninger i framtida, sier Brende.

Netanyahu har gjort det klart at Israel ikke vil delta på konferansen i Paris. Direkte samtaler med palestinerne er eneste vei framover, fastholder han.

Konferansen får derimot støtte fra palestinernes president Mahmoud Abbas, som håper den vil munne ut i en ny tidsplan for den fastlåste fredsprosessen. Men heller ikke palestinerne vil delta i Paris.

Frankrikes president François Hollande mener det er rom for konferansen, selv om han sier seg enig med Netanyahu i at direkte samtaler ikke er til å komme utenom.

– Det er kun israelerne og palestinerne som kan skape fred, ingen andre, sier Hollande.

(©NTB)