Jesus! Husk på meg når du kommer i ditt rike

Andakt av Spikeren.

Da Jesus ble korsfestet, skjedde det sammen med to forbrytere.

Slik står det i Luk 23,32-33 "Det var også to andre, to forbrytere, som ble ført ut sammen med Jesus for å henrettes. Da de var kommet til det stedet som kalles Golgata, korsfestet de Ham der. Forbryterne ble også korsfestet, den ene på Hans høyre side og den andre på Hans venstre side."

Ordet "forbrytere" er oversatt fra det greske ordet "kakourgos", som er betegnelsen på ugjerningsmenn, eller "evil doers" på engelsk.

En av forbryterne som hang der, spottet ham også og sa: «Er ikke du Messias? Frels da deg selv og oss!» (Luk 23,39)

Men den andre irettesatte ham og sa: "Frykter du ikke Gud, enda du har samme dom over deg? For oss er dommen rettferdig, vi får bare igjen for det vi har gjort. Men Han har ikke gjort noe galt." (Luk 23,40-41)

Det stod altså tre kors på Golgata:

Han i midten dør for synden.
forbryteren på den ene siden dør i synden.
forbryteren på den andre siden dør fra synden.

Dette er ingen tilfeldighet, men en guddommelig anskuelsesundervisning om det som skjer på Golgata.

Han som henger i midten - Jesus Kristus - fullbyrder frelse for hele menneskeheten ved å sone alles synd.

Men ikke alle mennesker blir frelst. Menneskeheten deler seg i to flokker overfor Jesus.

Den ene flokken likner forbryteren som dør i synden og går fortapt.
Den andre likner forbryteren som dør fra synden og blir frelst.

Hva er forskjellen på dem?

I sitt liv og sine gjerninger er de like disse to røverne. Begge har forspilt sitt liv. Og allikevel er det en himmel vid forskjell på dem. Og denne forskjell resulterer i at den ene går fortapt, mens den andre blir frelst.

For den ene forbryteren spotter Jesus. Hans forhold til Jesus er bestemt av de religiøse autoriteter: yppersteprestene, de eldste og fariseerne. Og han slår lag med den store folkemengden som ser på Jesus som en religiøs svermer - en som vel har gjort mye godt, men som egentlig ikke er helt tilregnelig. I hvert fall har han ingen forståelse av hvem Jesus er, og hva han gjør der han henger på korset. Derfor - ikke fordi han har forspilt sitt liv - går han fortapt.

Med den andre forbryteren er det stikk motsatt. Han irettesetter den første fordi han spotter Jesus. Han tar avstand fra det syn på Jesus som autoritetene og folket har. Isteden gir han uttrykk for en tro på Jesus, og avlegger et vitnesbyrd om ham som bare må forundre oss. Derfor blir han frelst.

Hvem av disse to likner vi?
Tror vi på Jesus og blir frelst?
Eller avviser vi ham og går fortapt?

"Frykter du ikke Gud, enda du har samme dom over deg?" (Luk 23,40)

Dette vitner altså den forbryteren som blir frelst, overfor ham som går fortapt. Det er et mektig vitnesbyrd. For han sier rett ut at den som henger på korset imellom dem, er Gud under samme dom som de selv - under den dom som de har fortjent!

Gud under synderes dom, under vår dom, den dom vi har fortjent, og som med rette skulle ha ramme oss - det er nettopp dette som er selve sannheten om Jesus Kristus der han henger på korset! Han dør FOR dine og mine synder!

Hvordan kunne forbryteren komme til en slik bekjennelse om Jesus?

Som alle i Israel hadde han fra barneårene av atskillig kjennskap til hva Det gamle testamente sier om Messias. Denne kunnskapen hadde vel ikke hatt noen innflytelse på hans liv siden han var blitt en forbryter. Men nå hadde han vært noen timer sammen med Jesus, og sett og hørt det som foregikk der på Golgata under korsfestelsen. Han hadde mottatt personlige inntrykk av Jesus, og ikke minst av det Jesus sa mens han hang på korset. Han hadde vært åpen for disse inntrykk og latt dem virke på seg. Og så har det gått med ham som det går med alle som lar seg påvirke av Jesus: Jesus er troens opphavsmann. Han åpenbarer hvem han er for deres hjerter som lar seg påvirke av ham!

Gjennom dette har han begynt å forstå profetenes ord om Jesus. Resultatet er at han skjønner hvem Jesus er, og hva hans død på korset betyr!

Det ser ikke ut til at han har mye håp om å bli frelst, men han sukker: "Jesus! Husk på meg når du kommer i ditt rike!" Og i dette sukk avlegger han et nytt vitnesbyrd: Guds rike tilhører det mennesket, Jesus, som henger på korset!

Han ble frelst! Han gikk sammen med Jesus inn i paradis. Og så lenge Guds Ord lyder i denne verden kan du også bli frelst på samme måte; ved å tro på Jesus og sette ditt håp til Ham. Jesus døde nemlig også for DINE synder!

For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave. Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal rose seg. (Ef 2,8-9)

Spikeren