Enkelte vaksiner er livsfarlige for spedbarn med uoppdaget immunsviktsykdom

Av May-Harriet Seppola.

Klipp fra Aftenposten 10 juni 2017.

FAKTA:
NYFØDTSCREENING OG PRØVEPROSJEKT.
* Alle barn som fødes i Norge blir screenet for 23 alvorlige behandlingsbare sykdommer, de fleste stoffskiftesykdommer.
* Immunsvikt er foreløpig ikke en del av det ordinære screeningprogrammet.
* Et prøveprosjekt av testing for barn med slike sykdommer startet i 2015.
* 3 barn med alvorlig immunsvikt er fanget opp etterat 13000 barn er testet.

Alle gravide kvinner som ønsker ar babyen skal bli testet for alvorlig kombinert immunsvikt (SCID) rett etter fødselen, kan laste ned samtykke-erklæring på nyfødtscreeningens nettsider, også de som føder på sykehus som ikke er med i prosjektet.

Hvert år er det 2-3 barn som blir født med en alvorlig immunsviktsykdom. Flere av disse barna har tilsiktet, livstruende infeksjon etter BCG-vaksinen ifølge “Nasjonal Behandlingstjeneste for screening av nyfødte.

Tobias (1 år) deltok i et prøveprosjekt ved sykehuset i Arendal. Han be diagnostisert med den alvorlige nyfødt imunsviktsykdommen SCID. Blodprøvene hans ble analysert med den ekstra testen som ennå ikke er en del av den nasjonale masseundersøkelsen av nyfødte. Fordi han var med i prøveprosjektet fikk han rask behandling med benmargstransplantasjon og er nå frisk.

Uten behandling vil de fleste av disse barna dø av infeksjonssykdommen i det første året. Enkelte vaksiner kan også være årsaken til livstruende sykdommer.

Barn med SCID må ikke få levende vaksiner BCG eller Rotarusvaksinen, FORDI VAKSINEN KAN GI AKTIV INFEKSJON HOS BARNET, heter det i søknaden om å utvide screeningstilbudet til å omfatte denne sykdommen. Den ble sendt fra Nasjonal behandlingstjeneste for screening av nyfødte i 2016.

Overlege Margrete Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet bekrefter at nyfødte barn med SCID, som får BCD-vaksinen kan få en alvorlig utbredt infeksjon med BCG-bakterier, som ligner alvorlig tuberkulose.

Folkehelseinstituttet bestemte allerede i 2014 at vaksineringen skulle utsettes til 6 ukers alder, slik at man skulle rekke å teste barn i nyfødt-screeningen først. Men FHI var svært tidlig ute, for som Aftenposten nylig skrev, vil ikke alvorlig immunsvikt kunne bli med i nyfødtscreeningen før tidligst om ett år.

Vi endret våre anbefalinger om tidspunktet for BCG-vaksinene i samarbeide med det kliniske miljøet ved OUS, da det ble klart at test for alvorlig immunsvikt var underveis, sier Overlege Karin Rønning ved FHI.

Rotavirus og BCG-vaksinen beskytter sped- og småbarn mot diare, oppkast og tuberkulose. Barn med far eller mor fra land med høy forekomst av tuberkulose får tilbud om BCG-vaksinen gjennom det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI sier at det er vanskelig å behandle den tuberkuloselignende infeksjonen hos nyfødte med alvorlig medfødt immunsvikt. Det er svært komplisert fordi disse barna ikke har ett immunforsvar som bekjemper infeksjoner og anti-tuberkulosebehandling har derfor dårlig effekt, sier hun.

Barna blir behandlet med beinmargstransplantasjon, men dersom de allerede er blitt svekket av en infeksjon, er prognosen dårlig for overlevelse.

Ifølge Greve-Isdahl har Rotarys-vaksinen i mindre grad vist seg å gi alvorlig infeksjon hos barn med alvorlig medfødt immunsvikt. Testen for immunsvikt skal gjennom en omfattende metodevurdering og beslutningsprosess.

Fagmiljøet ønsket at testen skulle innføres raskere og sier at det er ikke noen faglig grunn til å måtte metodeteste undersøkelser, som er att i bruk i flere land. Helseminister Bent Høie sendte en forskriftsendring på høring før pinsen. Han ønsker at barn testes for nye sykdommer. bl.a. SCID.

Fordi vi har sendt ut en forskriftsendring på høring, kan denne screeningen kunne skje fra 1 juli 2018 og ikke i januar 2019. Han tar forbehold i hva FHI vil konkludere med etter sin gjennomgang med forskningslitteraturen.

I høringsforslaget ønsker Helse- og Omsorgsdepartementet å endre biobankloven, slik at blodprøvene som tas i den nasjonale screeningen av nyfødte kan lagres uten tidsbegrensing.

Mine notater av Rotavirus-vaksinen:

Rotavirus er det siste tilskudd på barnevaksiner, og dette er en vaksine mot omgangssyke, som visstnok skal gi 75-80 % beskyttelse, slik at foreldrene skal unngå å være hjemme fra jobb p.g.a. syke barn.

Denne vaksinen forårsaker noe som er langt farligere enn en uskyldig omgangssyke. Muligheter for å få KAWASAKI-syndromet er overhengende, og det kan resultere i betennelse i kroppens blodårer-vaskulitt, alvorlige febersykdommer, slimhinneforandringer og lymfeknuteforandringer.

Virkestoffet i denne vaksinen er PHENOL, som er et giftig, etsende stoff, som utvinnes av kull og tjære, som igjen blir brukt i desinfeksjonsmidler, fargestoffer, legemidler og konserveringsmidler og dette skal norske forskere sørge for at små barn skal bli ødelagt med.

May