Bitcoin og Monkey Business

Av Henry Østhassel. 

Det var en gang en kjøpmann og hans tjener som kom til en landsby og annonserte i lokalavisen at han ville kjøpe apekatter for 1.000 dollar pr. stk.

Landsborgerne trodde at mannen var stokk galen som ville kjøpe apekatter for 1.000 dollar pr. stk? Et par landsbyboere fanget likevel noen aper og ga dem til kjøperen som ganske riktig ga dem 1.000 dollar for hver ape. 

Ryktet om Monkey-businessen spredte seg som ild i tørt gress, og flere landsbybeboere begynte å fange aper som de solgte til kjøpmannen for 1.000 dollar pr. stk.

Etter noen dager annonserte kjøpmannen at han ville kjøpe apekatter for 2.000 dollar pr. stk., og lokalavisen skrev nå en større reportasje om denne fantastiske Monkey-businessen.

Det førte til at landsbybeboerne gikk aldeles banas, nå sprang nesten alle rundt for å fange aper som de solgte til kjøpmannen for 2.000 dollar pr. stk. Etter noen dager var der ikke mange aper igjen i området.

Så annonserte selgeren at han vil kjøpe apekattene for 5.000 dollar pr. stk! Landsbyboerne gikk i fistel, begynte å miste nattesøvn og gikk på apejakt natt og dag. De klarte å finne og fange syv apekatter til, og nå fikk de 5.000 dollar for hver ape.

Landsbyboerne ventet i spenning på neste kunngjøring, og apekatter var alt de snakket om. Og lokalavisen skrev side opp og side ned om denne verdifulle Monkey-buisenessen.

Snart annonserte kjøpmannen at han måtte reise hjem noen dager, men når han kom tilbake ville han nå gi hele 10.000 dollar pr. ape. Så nå gikk gamle og unge, kvinner som menn på apejakt for kanskje å finne noen aper de hadde oversett!

Kjøpmannen hadde plassert apene sine i en stor vogn, og lot tjeneren bli igjen for å passe på apene mens han var hjemme.

Landsbyboerne var veldig lei seg fordi det ikke var flere aper igjen i området de nå kunne selge for formidable 10.000 dollar pr. stk.

Da fortalte tjeneren til kjøpmannen landsbyboerne at han i all hemmelighet vil selge dem noen aper for 7.000 dollar pr. stk. Denne nyheten spredte seg som ild i tørt gress i landsbyen, og lokalavisen slo det opp på førstesiden med feite bokstaver. Siden kjøpmannen nå ville kjøpe aper for 10.000 dollar pr. stk., vil man sitte igjen med en fortjeneste på hele 3.000 dollar for hver ape!

Neste morgen stod landsbyboere i en lang kø foran ape-vognen. Den ansatte solgte dem aper for 7.000 dollar pr. stk. De rike landsbybeboerne kjøpte raskt mange apekatter, mens de fattige fikk låne penger med pant i de allerede belånte hjemmene deres i bankene som de rike eide - for å kjøpe aper.

Landsbyboerne tok deretter godt vare apene i påvente av at selgeren skulle dukke opp igjen og gjøre dem rike. Tiden gikk og ingen kjøpmann dukket opp, og landsbybeboerne begynte å bli urolige. Til slutt gikk de for å oppsøke tjeneren av kjøpmannen på hotellet for å få vite når kjøpmannen ville dukke opp igjen og kjøpe alle apene, men tjeneren var også forsvunnet!

Landsbyboerne innså nå at de satt igjen med alle de verdiløse apene de hadde kjøpt for 7.000 dollar pr. stk. Enden på visa var at alle tapte pengene sine, og de fattige som hadde belånte hjemmene sine satt igjen uten penger og hjem - og en landsby full av aper – altså en skikkelig Monkey-business.

Bitcoin vil bli den neste store Monkey-business`en. Når denne ape-bobla sprekker vil noen få som solgte apene før bobla sprakk bli veldig rike, massene vil tape pengene sine og der vil ikke bli noen andre å klandre annet enn dem selv som var dumme nok til å tro på denne Monkey-businessen.

Henry Østhassel