Israel viser vei

Tipset av Kirkehøyden.


Israel skal de neste tre månedene deportere rundt 38.000 asylsøkere og migranter fra Eritrea og Sudan til andre afrikanske land.

Et forslag fra statsminister Benjamin Netanyahus høyreregjering fikk i november tilslutning fra den israelske nasjonalforsamlingen, til protester fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og menneskerettighetsorganisasjoner.

Israel gir nå de 38.000 afrikanerne frist til utgangen av mars med å forlate landet og gir dem som drar frivillig rundt 28.000 kroner i reisepenger, skriver Resett.no

I den anledning kan det være greit å ta frem noe som Christian Skaug & Hanne Tolg skrev på document.no 26. januar 2017 under tittelen "Reiser hjem på ferie fra asylsøkerjobben". Der leser vi bl.a. følgende:

En rekke indikasjoner fra flere europeiske land tyder på at mange personer som har fått innvilget asyl i Europa, reiser på ferie til hjemlandene, hvor det angivelig er farlig for dem å oppholde seg.

Hvor utbredt er dette fenomenet? Handler det om enkelttilfeller eller om massivt misbruk av asylinstituttet?

Undersøkelser som Basler Zeitung har gjort av eritreere i Sveits, tyder på det siste. Avisen har siden juli 2016 fulgt eritreeres bevegelser fra lufthavnen i Zürich. Sommeren er høysesong for reiser, også for asylanter.
Blant dem er mange fra Eritrea – menn, kvinner og hele familier. De har reisedokumenter som flyktninger eller midlertidig bosatte, som kan bli igjen selv om de ikke har fått asyl i Sveits.
En smule byråkrati er nødvendig for å dra utenlands:
Kantonene har utstedt dokumentene etter at eritreerne har sendt inn en søknad, som den føderale regjeringen har godkjent.
Fire av fem eritreere mottar sosialhjelp. Ikke desto mindre har mange råd til utenlandsreiser. 15.000 eritreere søkte om å få reise utenlands i tiden 2010 til 2014. Nesten alle søknadene blir innvilget. Det bor 35.000 eritreere i Sveits. Nesten halvparten var altså ikke redde for å reise på ferie til landet de hadde «flyktet» fra. Er dette de svakeste og mest nødstilte som vi skal ta oss av i Europa?

Spikeren