Symptomet på et dysfunksjonelt samfunn?

Av Dan Odfjell. 

Ifølge overskriften i Bergens Tidende 20/1/18 var det Donald Trump de slik refererte til, etter et såkalt absurd år i Det hvite hus... Han fikk skylden for et USA mer polarisert enn noensinne. Men BT er helt ensidig og ikke alene; riksmediene propaganderer alle for det samme, og vanligvis samtidig med et lite flatterende billede av Presidenten. BT avsluttet sin overfladiske reportasje ufortrødent med «Det er lite som tyder på at det neste året kommer til å bli mindre absurd». Snakk om bedre-vitende...

Dessverre, systematiske løgner virker... Det medga Knut Olav Åmås i en annen tekst i Aftenposten dagen etter, hvor han refererte til de «20 ting vi kan lære av det 20. århundre» en ordlyd som forøvrig er undertittelen til Yale-historikeren Timothy Snyders bok på norsk, «Om Tyranni». Personlig finner jeg Åmås både selvgod og ulidelig politisk korrekt, selv om han påsto, at det å yte motstand ofte er undervurdert. Problemet som Åmås typisk hopper over er at norske medier ikke tillater andre meninger (dvs virkelig motstand) hvorfor hans forfinede ordgyteri nærmest blir til goddag-mann-økseskaft.

USA er ikke dysfunksjonelt, for Trump tar et helt nødvendig oppgjør med politikkens og medienes uvesen, etter åtte år med prate- og bløffmakeren Obama. Ikke rart at oppgjøret er upopulært i demokratenes uvirkelige verden, og at det går ut over uvesenets representantar. Jeg skulle ønske selvgode Norge kunne tilsvarende bli forandret. I motsetning til USA, med sin mangfoldige presse og sine mange og private TV stasjoner, har Norge den sterkt venstrevridde og subsidierte statskanalen NRK - og ingen stor dagsavis overhodet med en politisk alternativ agenda. Etter demokratiske verdier er det faktisk Norge som er det dysfunksjonelle samfunnet, for offentlig er ikke vi borgere tillatt en gang å se skogen for bare trær. Avslørende er det at neppe hverken BT eller Aftenposten vil publisere dette innlegget.

Men jeg håper inderlig både BT og vårt generelt indoktrinerte system må bite i seg sin feig- og feilaktighet på sannhetens dag, og at deres feite posisjoner forsvinner. Ikke fordi jeg vil noen personlig noe ondt, men jeg vil ha nye og langt mer sannferdige samfunns forhold i Norge. Men for å komme dit vil også Norge måtte igjennom en samfunns-oppvask; og gjett om bråk som også Norge da må igjennom - om vi ikke er kommet forlangt til å kunne korrigere oss selv.

Som Jens Bjørneboe sa det, feighet er den verste synden; for feighet er ondskap.

Dan Odfjell, Samfunnsdebattant.