NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

onsdag 18. juli 2018

La oss aldri glemme 14 år gamle Eva Helgetun

Vi sørger over tapet av Eva Helgetun
som døde 29.05.2011. Hvil i fred!
Tipset av John Magne Trane (kilde: Metapedia).

Eva Helgetun (død 29.05.2011) var en 14 år gammel trondheimsjente som tok livet sitt etter en gjengvoldtekt utført av ukjente, ikke-vestlige gjerningsmenn.

Overfall, voldtekt og død

Natt til 1. mai 2011 er Eva Helgetun alene ved dissestativet ved Trondheim international school i Festningsgata, på jakt etter veninnene sine. Hun oppsøkes av en mann av utenlandsk opprinnelse. Til sin mor har hun forklart at mannen ville holde rundt henne og kysse henne. Hun velger likevel å tro på mannen da han forteller at han vil hjelpe henne med å finne veninnene hennes. De tar derfor følge forbi skolen, der overgrepene ifølge Helgetuns forklaring skal ha startet.

To andre tenåringsgutter kommer nå gående. Helgetun tror først at de kommer for å hjelpe, men i stedet hjelper de overfallsmannen med å holde henne nede. Hun forsøker å rope om hjelp, men det er så mye bråk at ingen hører henne.

To av gjerningsmennene rekker å voldta henne, før hun kommer seg løs fra den tredje. Deretter løper hun bort fra åstedet, i retning Nonnegata, der hun treffer et par som forstår hva som har skjedd og hjelper henne hjem.

Eva Helgetun gjorde alt riktig etter voldtekten. Hun meldte seg samme natt på voldtektsmottaket ved St. Olavs hospital. Dagen etter var hun på politihuset i Trondheim for å avgi sin vitneforklaring. Hennes bistandsadvokat omtaler henne som "samarbeidsvillig, med et sterkt ønske om å forklare seg slik at gjerningsmennene ble tatt og ikke kunne gjøre det samme mot andre". Hun beskriver gjerningspersonene som tenåringsgutter i 16-17-årsalderen av utenlandsk opprinnelse.

På tross av det hun har opplevd står hun konfirmant bare to uker etter. Deretter kommer imidlertid reaksjonene for alvor, med søvnproblemer og stort fravær fra skolen. Tross oppfølging fra psykolog og mye støtte fra sine mange venner, så klarer hun ikke mer. 28. mai tar hun sitt eget liv.

Omtale i media

Historien om hva som hendte med Eva Helgetun begynte først å sirkulere på blogger og diskusjonsforum tidlig i juni 2011. Etter at historien først hadde blitt alment kjent gjennom Internett, gjorde Addresseavisen til slutt et intervju med jentas familie, og saken har siden varsomt blitt omtalt også i andre riksmedier.

Saken med Eva Helgetun illustrerer viktige side ved hvordan media fortier og nedtoner multikulturens dystre bakside:
  • Saken ble ikke omtalt i det hele tatt før etter at nyheten allerede hadde blitt spredt på nettet av bloggere.
  • Gjerningsmennenes ikke-vestlige bakgrunn blir i liten grad tematisert, om overhodet.
  • Offeret anonymiseres. Hverken navn eller bilde offentliggjøres.

Et Google-søk på Eva Helgetun gir ikke et eneste treff i nettavisene til de store riksmedia. Et tilsvarende Google-søk på Benjamin Hermansen gir derimot 399.000 treff - en slående forskjell som kritikere ser på som et klart eksempel på mainstream-medias dobbelstandard i forhold til problemer knyttet til innvandring og det multikulturelle prosjektet. Benjamin Hermansen har blitt gjort til en martyr og et offer for norsk rasisme, Eva Helgetun skal derimot ikke gis noe ansikt i offentligheten i det hele tatt - men helt enkelt forsvinne som nok et tall i statistikken.

John Magne Trane