Anslår at en halv milliard mennesker i Afrika er uten ID: - Alarmerende

Foto: JORGE GUERRERO / AFP
Fra VG 15.11.2018. (Tipset av Anne).

En av verdens fremste ID-eksperter, Joseph Atick, ber Europa ta større grep for å forhindre mer migrasjon blant de 500 millionene afrikanske ID-løse.

Tre år etter flyktningkrisen i 2015 sliter Europa fortsatt med å håndtere migranter og asylsøkere som kommer over Middelhavet. I høst har migrantruten fra Marokko til Spania eksplodert.

VG har tidligere skrevet om at politiet mener det avsløres altfor lite ID-juks i Norge – og at Skatteetaten mener det er altfor dårlig kontroll på hvem som oppholder seg her.

Doktor Joseph Atick kaller dem «den siste milliarden», disse som er usynlige i alle registre og ikke kan bevise hvem de er.

– Vi mener det nå er en milliard mennesker i verden som ikke har noen som helst måte å bevise hvem de er på. Halvparten av dem, 500 millioner, er fra Afrika sør fra Sahara, sier Joseph Atick til VG.

Torsdag er han i Oslo på en konferanse med internasjonale ID-eksperter. Budskapet der er at Norge og Europa må innse at manglende ID er et problem som bidrar til migrasjon. Og at det må satses mindre på bistand til «engangsprosjekter» og mer på dette langsiktige problemet.

– Når du blir ekskludert fra samfunnet har du en vesentlig ulempe i livet og det er mye større sjanse for at du benytter muligheten til å bli en del av den illegale migrasjonsstrømmen, sier Atick.

Les hele artikkelen i VG