Politikerne kontra Fattigdomsgrensen i Norge

Av May-Harriet Seppola.  
På facebook og twitter dukker det stadig opp diskusjoner om eldre som ikke har råd til ett varmt måltid om dagen , men som må spinke og spare særlig i disse tider hvor en god del har gitt etter for kravet om å få tvangsinnstallert disse såkalte smartmålere , som vil gjøre strømmen temmelig mye dyrere enn tidligere .
Totalt 98 200 barn under 18 år levde i familier med vedvarende lavinntekt i 2015. Dette utgjør 10 prosent av alle barn i denne aldersgruppen. Disse barna tilhørte en husholdning der gjennomsnittlig inntekt etter skatt per forbruksenhet i årene 2013-2015 var lavere enn 60 prosent av gjennomsnittlig medianinntekt i befolkningen i samme treårsperiode. Sammenlignet med forrige treårsperiode (2012-2014) har det blitt 6 000 flere barn i lavinntektsgruppen.
Ser en på utviklingen i en lengre periode, går det fram  at det har skjedd en betydelig økning i andelen barn i lavinntektshusholdninger etter 2000. Bare mellom 2001 og 2004 ble denne andelen mer enn fordoblet, fra 3,3 prosent til 7,2 prosent, mens i årene etter lå lavinntektsandelen mer stabilt fra 7 til om lag 7,5 prosent. I de siste årene har det igjen skjedd en klar økning i andelen barn i husholdninger med vedvarende lavinntekt, fra 7,6 prosent i 2011 til 10 prosent i 2015. Målt i antall har det i løpet av de siste ti årene - fra 2006 til 2015 - blitt 31 000 flere barn med vedvarende lavinntekt.
Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) anslår at en voksen person bør klare seg på drøyt 7280 kroner i måneden for kvinner og 8048 kroner for menn (2015). Boutgifter regnes ikke med, men kommer i tillegg fordi de varierer mye etter hvor man bor i landet. Statistisk sentralbyrå (SSB) har slått fast at de gjennomsnittlige boutgiftene for husholdninger i 2015 var ca. 96 657 kroner.
Fattigdom rammer noen grupper mer enn andre:
  • Unge enslige, enslige forsørgere, par med små barn og familier med tre eller flere barn, innvandrere, langtidsledige, langtidssyke og mottakere av sosialhjelp
  • Pensjonister, blant annet alderspensjonister som bor alene
  • Innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn (denne gruppen er sterkt overrepresentert blant personer med langvarig lav inntekt)
  • Personer med psykiske lidelser
Når det gjelder mennesker uten noen annen form for inntekt , som må motta  økonomisk sosialhjelp, der beløpet kr. 6050.-skal dekke strømregning, telefon, internett og klær , er det ufattelig at noen kan leve på dette beløpet .
NAV Moss benytter de statlige veiledende retningslinjer for økonomisk stønad for utmåling av stønad til livsopphold etter sosialtjenesteloven. Disse justeres årlig, gjeldene rundskriv er per dags dato Rundskriv A-1/17- Statlige veiledende retningslinjer for økonomisk stønad for 2018. 
1. Moss kommunes veiledende satser for utmåling av livsopphold 
Veiledende livsoppholdssatser per måned: kr 6.050 for enslige
Ektepar/samboere:kr 10.100
På den annen side har vi stortingsrepresentantene som gjør sitt beste for å ødelegge dette landet vi bor i og som har en solid lønn. , har ifølge nrk.no følgende goder .
Stortingsrepresentantene kan spise i en godt subsidiert kantine. Likevel får de hver dag (11 av 12 måneder) diettpenger til mat. De som har familie utenfor Oslo, får hele 182 kroner per dag - eller litt over 60.000 kroner på ett år.
Også de som bor "hjemme", altså bor fast i Oslo, får pengestøtte til mat. De kan plusse på over 25.000 kroner i året - 75 kroner per dag til matbudsjettet.
 Politikerne har også vedtatt å gi seg selv spesielt gode ordninger ved sykdom og død.
I Folketrygdloven står det klart at lønnsutbetalingene for vanlige arbeidstakere stanses ved ett års sykmelding.
Dette gjelder ikke for stortingsrepresentantene. Blir de sykmeldt, får de lønn i hele stortingsperioden - altså kan de være sykmeldt med full lønn i opptil fire år.
§7. Når en stortingsrepresentant avgår ved døden i valgperioden, skal de etterlatte utbetales såvel den faste godtgjørelsen som diettgodtgjørelsen for hele dødsmåneden. Den faste godtgjørelsen utbetales i ytterligere tre måneder.
I tillegg dekker staten begravelsen til representantene.
Med utbetaling av opptil fire måneders lønn og dekket begravelse betyr det at stortingspolitikernes etterlatte får minst 200.000 kroner mer enn når andre statsansatte dør.
3,En vanlig stortingsrepresentjent har en fast årslønn på 694.500 kroner.
  • Stortingsrepresentanter som etter valg ikke fortsetter på Stortinget, får lønn i en måned utover valgperioden. De som ikke har annen inntekt eller pensjon, får lønn i inntil tre måneder utover valgperioden.
Får dekket telefonutgifter. Alle telefonutgifter over 5000 kroner på et kalenderår, er skattefrie. Stortinget dekker også utgifter til telefon i stortingsleiligheten.
  • Får dekket 4500 kroner til installasjon av bredbånd i hjemmet.
  • Stortinget dekker årsavgift for inntil to kredittkort, maksimalt 150 kroner til sammen.
  • Stortinget dekker reiseutgifter mellom hjemstedet og Oslo for både representanten og for familien. Ordningen omfatter inntil to besøksreiser per år for hvert av familiemedlemmene.
  • Representantene får dekket, men må skatte av, taxi-regninger når de er på pendlerreiser. Det samme gjelder for representantens familie på besøksreiser.
  • Stortingsrepresentantene får dekket sine tjenestereiser, pendlerreiser og besøksreiser med fly.
  • Kan reise gratis på statlig støttede transportmidler, som f.eks NSB.
  • Ved permisjon på grunn av sykdom eller skade får representantene betalt reiser til hjem eller til annet sted i Norge for rekreasjon og derfra tilbake til Stortinget igjen.
  • Mottar en kilometergodtgjørelse for bruk av egen bil i arbeid på 3,50 kroner for inntil 9000 kilometer per år, deretter 2,90 per kilometer. Det første beløpet ble satt opp med 16,7 prosent fra og med 1. mai i fjor. Dessuten får de som må kjøre bil i Tromsø, 5 øre ekstra per kilometer.
  • Får dekket utgifter til parkering av egen bil ved flyplass.
  • I tillegg har stortingsrepresentantene, slik det er kjent, en sjeldent god pensjonsordning.
  • https://www.nrk.no/norge/se-politikernes-frynsegoder-1.6397034


May-Harriet Seppola.