Frp sporer av - av seg selv

Av Ragnar Larsen.

Fremskrittspartiet har vært på nedadgående kurs i ti år – og partiet gjør lite for å gjenopprette tapt styrke.

Ved stortingsvalget i 2009 samlet 22,9 prosent av velgerne seg under partiets faner. Ti år senere viser meningsmålingene knapt halvparten så mye.

Samferdselsministerens samtykke til at Norges Statsbaner skal endre navn til Vy, er en ny bekreftelse på Fremskrittspartiets avsporing.

Det fins knapt et forstandig menneske som har noe godt å si om dette komplett idiotiske påfunnet. Samferdselsminister Jon Georg Dale fremsto som Norges svar på Komiske Ali da han i Stortingets spontanspørretime i formiddag tok bajaseriet i forsvar. Komiske Ali ble verdensberømt da han under krigen i Irak hevdet på TV at de amerikanske styrkene var i ferd med å tape – mens de i virkeligheten sto et kvartal fra presidentpalasset.

Vitsemakere og revyforfattere er trolig de eneste som får glede av påfunnet. Vittighetene florerer. Det foreslås at når jernbanen blir til Vy, kan Mattilsynet kalles Spy. Kriminalomsorgen kan bli til Fy og Landbruksdirektoratet til Mø. Forsvaret kan omdøpes til Bø! og Vegdirektoratet til Kø. Folkevittigheten er ofte nådeløs.

Samferdselsministeren begrunner omdøpingen med at NSB ikke lenger er dekkende. Kanskje navnet Norge heller ikke lenger er det. Det neste blir vel at Norge og Noreg avløses av Noris – forkortelse for Nordisk islamsk stat. NRK er ikke lenger dekkende og bør kalles OIK – Oslo-islamsk kringkasting. Mulighetene er uendelige.

Når det er sagt, syns vi nok Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan jekke seg mange hakk ned når de er bekymret for pengebruken som følger av navneskiftet. Det var sannelig rette ræva som feis! Det var på Ap og Sp’s vakt at Posten skiftet logo og Norge ble det eneste postverket i Europa uten posthorn i sitt merke. Kostnadene var minst like store som i tilfellet Vy – og skapte slett ikke økt konkurransekraft.

Det er mer enn forunderlig at en statsråd fra Fremskrittspartiet gjemmer seg under NSB-styrets skjørter. Det har i alle år vært Frp’s styrke at partiet har fanget opp folkelige impulser og omgjort grasrotas strømdrag til velgervennlig politikk. Denne evnen er stort sett borte nå – og det kan også leses ut av velgertilslutningen.

Nå blir det Frp som får mest juling som følge av det latterskapende navneskiftet. Partiets fingerspissfølelse er sterkt svekket. Det er også partiet selv etter at partier som kvalifiserer til Einar Førdes uttrykk «sure utgrupper» banet seg vei til Kongens bord. Venstres og Kristelig Folkepartis innmarsj i regjeringskontorene har påført Frp stor skade. For å si det med Matteusevangeliet: «Hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men tar skade på sin sjel?». Det skjedde med SV i regjering og nå med Frp.

Frp skulle være et Folkets Parti, men er medansvarlig for en politikk som skaper større forskjeller mellom folk. I Danmark ville en Mulla Krekar blitt plassert på en ubebodd øy. I Norge før staten på ham. Det muslimske grepet om norsk kultur og væremåte øker dag for dag. Frp er med på ferden og det nasjonale forfall fortsetter. Fremskrittspartiets politiske avsporing er selvvalgt.

Vy-navnet begrunnes med at det viser til vyer og utsyn. Her passer det å sitere forbundskansler Helmut Schmidt som sa at «Folk som har vyer, bør oppsøke legen».

Det kan være en oppskrift som også ledende kadre i Frp bør tenke over.

Ragnar Larsen