Marerittscenario: Ebola har kurs mot millionby


For første gang noensinne er sykdommen ebola oppdaget i en millionby. Det kan få dramatiske konsekvenser. Vi forklarer hvorfor, og hvordan det hele begynte. Og vi ser nærmere på den vaksinen som allerede finnes – men som uhyggelig få mennesker benytter.

Ebolaviruset har satt sine dødelige klør i den kongolesiske byen Goma. Her bor det to millioner mennesker, og byen er et traffiknutepunkt for Sentral-Afrika.

Allerede i 2018 begynte ebolatilfellene å melde seg i Afrikas nest største land, Kongo. Men det er først nå det dødelige viruset har nådd inn til byen – og de mange innbyggerne.

Ifølge The Guardian (15 juli 2019) reiste en ebolasmittet mann med buss søndag 14. juli fra byen Butembo til nettopp Goma. Og det fikk alarmklokkene til å kime.

Dagen etter holdt FN-topper et møte for å finne ut hvordan sykdommen skal bekjempes i det korrupsjonsrammede landet – før det går helt galt.

Episoden med mannen på bussen er ikke enestående. 1650 mennesker har dødd det siste året på grunn av sykdommen. Og det meldes om 12 nye smittede hver dag.

Ebolautbruddet i Kongo er det tiende i Afrika siden 1976. Dette regnes imidlertid ikke som den egentlige begynnelsen. Viruset begynte nemlig å spre seg voldsomt og ukontrollert først i 2013.

Les mer her...