Bill Gates ønsker å stoppe klimaendringene ved å dempe solen

Av Spikeren. 

Bill Gates ønsker å finansiere et prosjekt som forsøker på å stoppe klimaendringene ved å dempe solen.

Bill Gates støtter et forslag som tar sikte på å forhindre klimaendringer ved å løfte tonnevis av støv 12 mil over jordoverflaten og strø det rundt i stratosfæren - men i mye mer tekniske termer, selvfølgelig.

Dette er et prosjekt som ikke bare støttes av den 63 år gamle Microsoft-grunnleggeren, men også av forskere ved Harvard University.

Planen er at 'støvet' skal lage en gigantisk solskjerm ved å reflektere noe av varmen og strålene tilbake til verdensrommet - som i sin tur demper effekten av sollys og potensielt beskytter Jorden mot global oppvarming.

I følge MailOnline var eksperimentene med "sky-tåke" ment å finne sted for noen måneder siden.

Den første testen sies å koste rundt 3 millioner dollar og er kjent som "Stratospheric Controlled Perturbation Experiment" (SCoPEx). Den ville bruke en vitenskapelig ballong i stor høyde for å heve rundt 2 kg kalsiumkarbonatstøv - på størrelse med en pose med mel - til atmosfæren over ørkenen i New Mexico.

Det er frykt for at SCoPEx kan utløse en katastrofal serie med kjedereaksjoner, inkludert alvorlig tørke og orkaner - noe som betyr at eksmerimentet er satt på vent for øyeblikket.

Et rådgivende panel vil vurdere alle potensielle risikoer, og en av Harvard-teamets direktører, Lizzie Burns, innrømmer: "Idéen vår er skremmende ... Men det er også klimaendringer."

Gates finansierer prosjektet, som startet som et samarbeid mellom kjemiker James Anderson og fysiker David Keith, begge fra Harvard, ifølge nature.com. Du kan si det er en hjertesak for ham, siden han tidligere har snakket om klimaendringer og ønsket om å redusere det.

På bloggen sin skrev Gates: "Vi må løse to utfordringer. Den første utfordringen kommer ikke som noen overraskelse. Vi må gjøre mer for å utnytte kraften fra sol og vind. Og takket være fallende priser på solcellepaneler, vindmøller, og andre teknologier, er det mer overkommelig å distribuere systemer for fornybar energi enn noen gang før."

Ifølge Harvard Universitys hjemmeside er planen for eksperimentet å bruke en høyde ballong 'for å løfte en instrumentpakke omtrent 20 km ut i atmosfæren'.

Når den er på plass, vil en veldig liten mengde "materiale" bli utgitt. Dette mystiske 'materialet' vil i utgangspunktet være is for å sikre at det fungerer som det skal. Det vil da bli erstattet med kalsiumkarbonat, et vanlig mineralstøv.

I en nesten betryggende tone sies det at testen ikke vil utgjøre 'noen vesentlig fare for mennesker eller miljøet', og legger til at kalsiumkarbonat er et giftfritt kjemisk stoff som ofte finnes i naturen.

Spikeren