Skal lage hybrider mellom mennesker og dyr


Hybrider av mennesker og dyr skal utvikles i embryoform i Japan etter at regjeringen godkjente kontroversiell stamcelleforskning. 

Menneskelige celler vil bli dyrket i rotte- og musembryoer og deretter utvikles i et surrogatdyr, som en del av et forsøk som skal utføres ved universitetet i Tokyo. 

Støttespillere sier at arbeidet, som er ledet av den anerkjente genetikeren Hiromitsu Nakauchi, kan være et viktig første skritt mot å utvikle organer som deretter kan transplanteres til mennesker i nød. 

Men motstandere er bekymret for at forskerne leker Gud.

De er bekymret for at de menneskelige cellene kan bevege seg utover de målrettede organene og inn i andre områder av dyret, og lage en skapning som er delvis dyr og delvis menneske. Av den grunn har slike langvarige eksperimenter blitt forbudt eller ikke fått finansiering de siste årene. 

I Japan var det forbudt å gå lenger enn en 14-dagers vekstperiode. Men disse lovene ble endret i mars da landets utdannings- og vitenskapsdepartement kom med nye retningslinjer som sier at slike eksperimenter nå kan gjennomføres.

Nå er dr. Nakauchis eksperimentssøknad den første som har blitt godkjent under den nye loven. 

"Vi forventer ikke å utvikle menneskelige organer umiddelbart, men dette gjør at vi kan fremme forskningen vår basert på kunnskapen vi har tilegnet oss så langt", sa han til avisen Asahi Shimbun. 

Han la til at han planla å ta det rolig, og vil ikke forsøke å utvikle noen hybridembryoer de første årene, men utvide hybrid-musembryoene til 14,5 dager, når dyrets organer stort sett dannes, og hybrid-rottembryoene til 15,5 dager. 

Denne forsiktigheten ble ønsket velkommen av bioetikere i landet. 

"Det er bra å utvise forsiktighet", sa Tetsuya Ishii, forskerpolitisk forsker ved Hokkaido universitet i Sapporo. "Det vil gjøre det mulig å ha en dialog med publikum, som føler seg engstelig og bekymret."

Oversatt av Microsoft News Norge.