Domstolen i Haag gjenåpner sak om krigsforbrytelser mot Israel

The MV Mavi Marmara
Av Anonym. 

Mandag den 1 september gjenåpnet ICC etterforskningen om den mye omtalte Mavi Marmara episoden fra 2010.  

Saken som handler om forsøket  på bryte blokaden ved Gaza-stripen har hatt en underlig historie i ICC. Aktor Fatou Bensouda forsøkte å lukke den i 2014, 2015 og 2017 med argumentasjon om at siden 10 tyrkere ble drept, da Israel stoppet skipet, gir dette ikke tilstrekkelig grunn for etterforskning. 

Imidlertid ble hun beordret hver gang til å revurdere sin beslutning, men fastholdt likevel den samme konklusjonen.

Mavi Marmara var et tyrkisk skip, et av seks som forsøkte å trenge gjennom Israels blokade, og var organisert av en tyrkisk organisasjon for menneskerettigheter, IHH. 

Det noteres at islamske land operer med egne versjoner av menneskerettighetene, men IHH er listet som en terror-gruppe av Tyskland, Israel og USA. 

Da 13 marinesoldater forsøkte å borde skipet ble de møtt med uventet vold fra en organisert gruppe på 40 personer med kniver og batonger.

10 tyrkere ble drept og flere av kommandantene fikk bank. I ettertid kom det frem at 5 av de drepte hadde erklært ønske om bli martyrer ifølge 

New York’s Daily News rapport i 2011. Det er ikke helt klart om ICC har juridisk mandat i saken ettersom Mavi Marmara seilte under Komorenes flagg, som ble tatt i bruk 2003 etc. mens lovens kvern maler langsomt.  


Anonym

     Har du reaksjoner på noen av artiklene våre,    
 eller har du lyst til å publisere din egen artikkel? 
  Send den til meg på: spikeren@rocketmail.com