NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

torsdag 26. desember 2019

Kameraene rullet fra dag en av Greta Thunbergs 'virale' oppgang

Fra RT.com

BIOPIC avslører at kameraene rullet fra dag en av hennes 'virale' oppgang.

Tenåringsmiljøaktivisten Greta Thunberg er tema for en forestående dokumentarfilm - laget av et mannskap som har fulgt henne siden de første dagene av skolestreiken hennes. Tror du fortsatt at hennes oppgang til berømmelse var en tilfeldighet?

Thunberg, nylig kåret til Person of the Year av Time Magasine, kan legge til dokumentarfilm på sin spirende CV. Filmen, foreløpig med tittelen '"Greta", ble kunngjort på mandag for en Hulu-premiere i 2020. Direktør Nathan Grossman har fulgt den unge klima aktivisten til jordens ender, fra skolestreik på fortauet foran det svenske parlamentet, til det store hav om bord på en 4 millioner dollars racingyacht Malizia II. Grossmans eneste andre IMDB-kreditt hittil er en svensk film med tittelen “Köttets lustar”, som, selv om det høres pornografisk ut, hevder å være historien om en mann som “ser på livet sitt som en rovdyr.”

Man kan spørre seg hvorfor, hvis Thunbergs meteoriske oppgang fra hennes ensomme fortausprotester til å trakassere verdens herskere om hennes stjålne fremtid var så organisk som det blir presentert, siden det var et dokumentarisk mannskap allerede til stede for å filme henne sittende alene på fortauet? Det er liksom ikke foreldrene hennes som har prøvd å gjøre henne til en kjendis siden hun bare var 12 år gammel, bare for å få deres egen TV-show ide avvist av den svenske kringkasteren SVT. Husk  alt som skjedde.

Thunbergs foreldre, operasanger Malena Ernman og skuespiller Svante Thunberg, er begge berømte i seg selv, og det er ikke vanskelig å se hvordan forbindelsene deres kan ha fremskyndet prosessen da Greta ble det allestedsnærværende symbolet på klimaendringer. Hennes oppgang er blitt omhyggelig koreografert, skolestreiken hennes ble berømt på sin første dag av Ingmar Rentzhog av det sosiale nettverket for klimaendringene "Vi har ikke tid." Rentzhog, som allerede er venner med Thunbergs foreldre, er allerede blitt beskyldt for å ha brukt bildet av Greta til å samle inn millioner av dollar for selskapet sitt - noe som gjorde henne til et husnavn i prosessen.

Et år senere får hennes "larger-than-life" bilde pryde en fire etasjer husvegg i San Francisco, kafeteriaer i Tel Aviv (der hennes misbillige blikk skal skamme de som spiser med plastbestikk), og Londons Trafalgar Square, hvor en isskulptur ble satt opp i oktober som en teaser for hva en trio av "kreative" håp vil være en permanent statue av klimaforkjemperen. En koloss som tårner over den engelske kanal kan ikke være langt unna.

Imidlertid er det allerede tegn på at ikk3 alt er bra i Thunbergs verden. Selv om hundretusener av mennesker deltok i en skolestreik i Madrid for å markere hennes opptreden på den nylige klimakonferansen, og EU endelig erklærte en klimakrise i forrige måned, henger løsningene langt bak. 

Thunberg selv klaget over at et år med skolestreik i utgangspunktet ikke har oppnådd noen ting som helst, utslippsmessig - at planeten ikke er lenger unna noe undergang enn det var før hun begynte sin bemerkelsesverdige vellykkede kampanje for å gjøre verdensledere til skamme og få dem til å bry seg. Når flere land blir presset til å erklære "klimakriser" og "gjøre [et aldri spesifisert] noe" for å få utslipp ned til null, uten at konkrete løsninger presentert, blir det mindre sannsynlig at de kan gå inn for ønskede kutt.

I stedet faller de tilbake på magisk tenking - karbonforskyvninger, karbonskatter og andre ordninger og svindel som i hovedsak utgjør å bestikke klimamyndigheter til å se den andre veien mens forurensningen fortsetter. Panikk gir aldri kloke avgjørelser, men allikevel tar globale myndigheter hjertelig imot Greta Thunbergs råd til å oppføre seg som om huset var i brann. Hvis de ikke er forsiktige, vil det være det.