NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

tirsdag 17. desember 2019

Rekordmange afrikanske migranter ved grensen mellom USA og Mexico

Tipset av Kirkehøyden. 

Antallet migranter fra afrikanske land i Mexico som har hatt kontakt med meksikanske immigrasjons-funksjonærer har økt fra 460 i 2007 til mer enn 5 800 i 2019.

Antallet afrikanske migranter som drar til USA gjennom Mexico har mer enn doblet seg i år - fra omtrent 2700 i 2018 til 5 800 i dag, ifølge data fra den føderale regjeringen.

Dette tallet har økt jevnlig siden 2007 - året den meksikanske regjeringen begynte å inkludere migranter fra afrikanske land som har kontakt med innvandringsfunksjonærer i sine årlige migrasjonsrapporter - da tallet var 460.

Den dramatiske økningen har også stort sett blitt utelatt fra USAs innvandringssamtaler, sier aktivister.

"Selv innen innvandringsbevegelsen ser du en mangel på synlighet av svarte fortellinger om hva som skjer ved grensen," sa Guerline Jozef, direktør og medgründer av Haitian Bridge Alliance, en organisasjon som hjelper svarte migranter fra hele verden.

Jozef ble selv overrasket av det store antall svarte migranter sør for grensen.

I 2016 visste hun ikke hvordan hun skulle svare på en samtale hun fikk med en gruppe haitiske migranter i Tijuana. Hun kunne ikke forstå hvorfor de var i Tijuana i stedet for Florida, den mer tradisjonelle migrasjonsveien for karibiske migranter.

"Den gangen trodde jeg ikke det," sa hun.

Men hun gikk uansett og møtte 12 haitiske migranter. Hun bodde en måned og telte mer enn 400 svarte migranter, ikke bare fra Haiti, men fra Kongo, Kamerun og Sierra Leone.

"Nå, nesten fire år senere, har vi tusenvis på tusenvis av svarte migranter," la hun til.

Det overveldende antall mennesker som reiser gjennom Mexico for å komme seg til USA, fortsetter å være fra Mellom-Amerika. Reisen er ikke lett, mange av dem blir ranet og slått mens de reiser nordover.

På toppen av disse farene møter afrikanske migranter ytterligere hindringer på veien med språk og kulturelle barrierer. De har også mindre tilgang til tjenester fra rettshjelpsorganisasjoner som ikke har ansatte som snakker samme språk som migrantene.

De møter også rasisme og diskriminering på grunn av hudfarge, la Jozef til.

I sommer møtte migrantene et nytt hinder ved grensen mellom Mexico og Guatemala. De hindres i å nå USAs grense, ifølge aktivister på bakken.

I august sluttet den meksikanske regjeringen å utstede afrikanske migranter transittvisum som lar dem reise nordover til grensen mellom USA og Mexico. I stedet ber tjenestemenn migranter om å søke om bosted eller visum i Mexico - noe som potensielt kan bringe fremtidige asylkrav i fare.

Som et resultat står tusenvis av migranter som flykter fra borgerkrig og etniske konflikter, fast, sa Rebecca Alemayehu, en California-basert immigrasjonsadvokat som representerer afrikanske asylsøkere og har gjort flere turer til Tijuana og Tapachula.

"Alt stoppes," sa hun. "De afrikanske migrantene har faktisk slått leir foran innvandringsbygningen der fordi de bokstavelig talt ikke har noe annet å gå."

Å bo i Mexico er ikke et alternativ, la hun til, fordi svarte migranter ikke er trygge der.

"Mange av dem blir ranet, banket opp og mishandlet der," sa hun.

Til tross for denne hindringen, sa Alemayehu, fortsetter afrikanske migranter å ankomme grensen mellom Mexico og Guatemala hver dag, og det er ingen tegn til at strømmen vil avta.

I likhet med Jozef, skjønte Alemayehu ikke at det var et økende antall svarte migranter i Mexico før hun så dem selv.

I fjor vinter, mens hun meldte seg frivillig med juridisk hjelp non-profit, kalt Al Otro Lado, la hun merke til et stort antall migranter fra Eritrea og Etiopia. Alemayehu er datter av etiopiske innvandrere. Hun var i stand til å snakke med migrantene på sitt eget språk og begynte etter oppfølgingsturer å bygge tillit innenfor det afrikanske samfunnet i Tijuana.

Først ba hun om donerte klær og tepper fordi migrantene sov på gatene. Men da skjønte hun at de også trengte juridisk hjelp og begynte å koble dem til juridiske tjenester. Nesten et år etterpå er Alemayehu fremdeles overrasket over mangelen på juridisk hjelp som er tilgjengelig for migranter.

"Det jeg synes er sjokkerende og veldig trist, er at mange av disse asylsøkerne bare ikke har nok representasjon," sa hun. "De er i disse høringer overlatt til seg selv."

Her i USA har situasjonen til svarte migranter fått trekkraft blant noen folkevalgte.

I november besøkte medlemmer av Congressional Black Caucus svarte migranter ved grensen.

"Det er rekordmange afrikanske innvandrere som søker asyl ved USAs grense, særlig ettersom Europa stenger dørene for migranter," skrev de i en uttalelse.

Representantene møtte 30 migranter fra fylker som Sierra Leone, Kamerun og Haiti. De delte historier om følgesvenner som døde langs vandringen fra Ecuador til Mexico og rasemotivert mishandling, inkludert segregerte matkøer og nekting av medisinske tjenester.