NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

mandag 23. mars 2020

SV: – Vi bør bruke en stor andel av krisepengene til grønn omstilling

Fra abcnyheter

Partiet mener coronakrisen er en anledning til å kutte utslipp, skape arbeidsplasser og sikre en mer rettferdig fordeling av samfunnets ressurser. De får støtte fra Arbeiderpartiet og MDG.

Lederen for det Internasjonale energibyrået (IEA) mener coronavirus-pandemien gir myndigheter verden over en historisk mulighet til å akselerere overgangen til fornybar energi, ved å stimulere fornybar-næringen økonomisk når krisen er over.

Flere norske partier ønsker å følge opp denne oppfordringen.

– Vi må tenke at vi skal bruke denne krisen til å kutte utslipp, skape arbeidsplasser og sikre en mer rettferdig fordeling av samfunnets ressurser. De tre tingene må være ledetråden for oss framover, sier stortingspolitiker i Energi- og miljøkomiteen Lars Haltbrekken (SV) til ABC Nyheter.

Mens de foreløpige tiltakene for å takle coronavirus-pandemien handler om å holde folk hjemme, og fører til brems i økonomien, kan krisepakker på sikt stimulere norsk økonomi til å komme i gang igjen så fort utbruddet er over. Den muligheten mener SV Norge bør bruke til å få til en enda raskere omstilling til grønn industri enn planen er i dag.

Helt konkret ønsker partiet at Norge gjennom framtidige, økonomisk krisepakker sprøyter inn ekstra penger i tre næringer.

SV ønsker en storstilt satsing på energieffektivisering av den eksisterende bygningsmassen i form av etterisolering og installering av solcellepaneler for å skape nye arbeidsplasser i bygg- og anleggsbransjen.

Partiet vil investere mer penger i havvind og maritim industri.
De vil finansiere de to prosjektene på Klemetsrud og i Breivik for CO2-fangst- og lagring.

– Det er ting vi nå jobber for å få inn i krisepakkene som har til hensikt å holde hjulene i økonomien i gang. Det vil gjøre norsk økonomi mindre sårbar for klimautfordringer og den klimakrisen vi står foran.

– Vi bør bruke en stor andel av krisepengene til grønn omstilling, understreker Haltbrekken.

Les hele saken på abcnyheter.