NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

torsdag 30. juli 2020

Både Android og IOS kommer nå ut med automatisk "contact tracing"

Av Nordpolen. 

Både Android (eid av Google) og iOS (Apple sitt operativsystem, kommer nå ut automatisk med nye funksjoner som går på "contact tracing" / Covid 19 apper i sine nye oppdateringer.

De skal visstnok være mulige å slå av, men come on.....give me a break....! De er kun ute etter å spore oss mest mulig. Jeg har konsekvent blitt værende på en gammel OS utgave for jeg så dette ville komme. Og ikke tro disse teknologi-gigantene vil stoppe med dette...

Vi oppdaget etterhvert også at batteriene på både iPhone og Samsung telefonene våres ble utladet og tappet utrolig fort. Og vi bruker telefonene minimalt, har optimalisert "Battery saving" osv.

Så på forsommeren kom vi over en gave ifra oven :) I våre øyne da :)

Finske Jolla (noen som bransjet ut fra tidligere Nokia), utviklet for noen år siden et operativsystem for smarttelefoner, kalt "Sailfish". De baserer operativsystemet sitt fullt ut på Linux (åpen kildekode). Det som er så bra med åpen kildekode er at ingen utviklere kan kode inn skadelig eller uønsket kode i applikasjonene. Vel, kan og kan. De kan jo, men da avslører de jo seg selv big time :) Kan man ikke koding selv, så kan man også få noen til å gå igjennom koden for en for å sjekke at alt er ok.

Jolla/Sailfish inngikk for noen år siden et samarbeid med Sony, der Sony har gitt tilgang til at noen av deres smarttelefon modeller kan få innstallert Sailfish som operativsystem. Telefonen blir altså levert med Android (heldigvis med en versjon som kom før det her påtvungne covid greiene), men de lar deg innstallere Sailfish hvis du ønsker det, og vips så har du en "De-Googlet" telefon som Rob Braxman sier (se video under).

Det koster noen kr å kjøpe en engangs lisens for Sailfish. Men den gjelder for enheten du innstallerer den på så lenge du har telefonen, og innbakt i prisen er support for så lenge du ønsker.

Så for noen uker siden bestilte vi to Sony XPeria 10 plus telefoner, fikk de og kjøpte to Sailfish lisenser til hver telefon. Vi var kun vant med hhv apple iOS og Android, så dette var spennende! Men for en opplevelse! :D Wow!, nå er telefon moro igjen! :D Den er den beste telefonen vi noen gang har hatt, sailfish teamet utviklet noen kjempefine apper som fungerer helt utmerket og i tilegg så har de egen app store med flere apper. Man kan sågar innstallere en del "av-googlet" Android apper på den også :)

Og en liten sidenote til dagens tema: Med denne telefonen og Sailfish, så kan vi faktisk velge og fritt bytte mellom helt ned til 2G. Så vi kan ha 2G, 3G eller 4G. Og der kan vi velge å bli værende! :) Ingen kan tvinge oss over på 5G med denne telefonen. Ei heller får vi masing om oppdateringer av operativsystemet, ingen kompliserte log in og brukerdata som blir sporet om man bare tar en tur på wc.... Wow, dette er bare en brødel av fordelene med det vi har funnet ut så langt, så jeg følte at dagens artikkel var midt i binken for å dele dette med dere og tipse dere om å være åpne for å kikke på andre muligheter. De er ikke så mange enda , men de finnes, takk Gud! :)

Legger ved noen informative linker og videoer for de som er interessert i å kikke mer på materialet :)

Yes, Apple/Google COVID-19 Tracking Is Now On Your Phone—Here’s The Problem

Finske Jolla: https://jolla.com


Sony's telefon for de som er interessert i å kikke på den.

Sikkerhet og Privacy ekspert Rob Braxman hjemmeside

Nordpolen