NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

torsdag 16. juli 2020

BLM opptøyene handler kun om å ødelegge for Trump

Av Michael Brown 30. juni 2020. 
Oversatt og redigert av Spikeren. 

Det er ingen som benekter den nasjonale sorgen og forargelsen etter drapet på George Floyd, fanget i pinefulle detaljer på video. Bildene av en hvit politibetjent med et kne på nakken av en døende mann etterlot et uutslettelig inntrykk på Amerika. Men hvorfor førte akkurat dette drapet til nasjonale protester og opptøyer?

26. juni kjørte BBC News en artikkel med tittelen "George Floyd: Tidslinje for svarte dødsfall forårsaket av politiet."

Tidslinjen begynner med Eric Garners død, 17. juli 2014.

Det fortsetter med Michael Browns død 9. august 2014; Tamir Rice, 22. november 2014; Walter Scott, 4. april 2015; Alton Sterling, 5. juli 2016; og Philando Castile, 6. juli 2016.

Etter at min navnebror ble drept i Ferguson i 2014, var det protester og opptøyer i den byen, så vel som i andre byer. Men det var ingenting sammenlignet med det som har skjedd siden George Floyds død, selv om Black Lives Matter-bevegelsen ble fremtredende som et resultat av Ferguson.

Selvfølgelig var det ingen videoopptak om Browns død. Og offisielle rapporter, selv av Justisdepartementet, bestrider de berømte ordene: "Hands up, don't shoot!"

Protestene fortsatte ikke, siden historien ble mye trodd på den tiden (og i de større kulturene fortsatt er mye trodd til i dag).

Hvor var de nasjonale protestene etter Rice eller Scott eller Sterling eller Castile ble drept?

La oss fortsette å se på BBC-tidslinjen. Ting vil bli klart om et øyeblikk.

De neste drapene som er oppført er Stephon Clark, 18. mars 2018, deretter Breonna Taylor, 13. mars 2020, deretter George Floyd, 25. mai 2020.

Nå kan det hevdes at det har hatt en kumulativ effekt med disse drapene, og at dammen til slutt brast etter drapet på Floyd. Fpr når alt kommer til alt, var videobevisene særdeles kvalmende.

Vi kan også ta nevne skytingen av Ahmaud Arberry i hendene på hvite vigilantes tidligere i år, som også ble fremstilt med grafiske videoopptak.

Likevel er det grunn til å stille spørsmål om hvorfor dammen bare brast på akkurat dette tidspunktet, spesielt siden ting var annerledes med drapet på Floyd.

President Trump ba umiddelbart FBI og justisdepartementet om å undersøke. Politioffiserene ble straks sparket, og den primære offiseren siktet innen få dager. Kristne ledere fra alle bakgrunner uttalte seg. Og politiske ledere reiste bekymring for systemisk urettferdighet. Men hvorfor protesteres det med opprør nå?

Svaret er enkelt: Ifølge Patrisse Cullors, medgründer av Black Lives Matter Global Network, "må Trump ikke bare ikke være ute av presidentkontoret i november, men han bør trekke seg nå. Trump må ut. Han er ikke skikket til vervet. Og vi skal presse på for å ta grep for å få ham ut.”

Hun fortsatte; "Vi skal også presse på for å fremme Joe Biden og hans politikk i forhold til politiarbeid og kriminalisering. Det kommer til å bli viktig. Men målet vårt er først pg fremst å få Trump ut nå. ”

Den tilsynelatende årsaken til at det ikke var en nasjonal protestbevegelse da Brown, Rice, Scott, Sterling og Castile ble drept, var at Barack Obama var president.

Folk var opprørte. Noen protester og opptøyer fant sted. BLM-bevegelsen ble født. Men det var ikke noe ønske om å skade presidentskapet til Obama.

Det motsatte er sant med Trump, spesielt i et valgår, og desto mer når han er så sårbar. Kort sagt, "vårt mål er først og fremst å få Trump ut nå."

Ironisk nok var det Trump som vedtok en historisk reformlov, som stort sett hjalp svarte amerikanere. Han vedtok også historisk lovgivning for å støtte svarte høyskoler og universiteter. Og svart arbeidsledighet har aldri vært lavere. Men Trump må gå, og så må protestene og opptøyene og hærverk og angrep på monumentene våre fortsette.

Dette betyr neppe at alle som deltar i protestene er en nikkedukker.

Det betyr at de som trekker i trådene har en virkelig og tydelig agenda (se her og her for mer). Hvis du ikke tror meg, så tro Patrisse Cullors som snakker på vegne av BLM-bevegelsen.

For å gjenta: “Trump må ikke bare ikke være ute av presidentkontoret i november, men han bør trekke seg nå. Trump må ut. Han er ikke skikket til vervet. Og vi skal presse på for å ta grep for å få ham ut.”

Klart nok?

Bevisene for dette ble for øvrig enda sterkere da vi så hvordan Shurika Hansen nylig ble slettet og utestengt fra Facebook og beskyldt for «hatefulle ytringer» da hun skrev om Black Lives Matter. Hun skrev følgende:

"Det at 99 prosent av svarte liv i USA blir ødelagt av andre som ikke er politi ser ikke ut til å være viktig for den radikale bevegelsen Black Lives Matter. Nå ser jeg at norske journalister også har begynt med kampanjejournalistikk for slike aktivister. Kriminelle får mikrofonstativ og inntar offerrollen. Dette er farlig og skammelig!
Trist, men før dere konkluderer med at vi har systematisk rasisme og politivold i Norge, sjekk fakta og statistikk. Det finnes IKKE systematisk rasisme i Norge. Tvert imot, så er nordmenn fargeblinde.
Statistikken viser at afghanere, somaliere og pakistanere har høyere tillit til politiet enn den øvrige befolkningen. (Se tabell 16.4 i denne rapporten) Hvorfor adopterer vi da illusjonen om politivold og systematisk rasisme? Hvem tjener penger på dette?
Politiet i Norge er ikke rasister. De reagerer utifra erfaring. Så neste gang du som svart gutt blir stoppet av politiet, ikke kjeft på politiet og gå i offerrollen. Snu deg mot dine egne og spør dem hvorfor i alle dager de raner, lager bråk og gir et forferdelig bilde av deg.
Jeg skylder på alle mine landsmenn og ikke på politiet. Skylden må plasseres der den hører hjemme!"

Klarere kan det vel ikke sies...