NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

tirsdag 21. juli 2020

Kinas verdensomspennende spion-nett lurer vestlige i "honningfeller"

Av Spikeren. 

Jeg kom over en ganske bra artikkel på ABC nyheter om hvordan kineserne spionerer på oss i Vesten. Jeg gjengir her noen spredte deler av artikkelen.  

Kinesisk etterretning skyr ingen midler for å få informasjon fra vestlige kilder, skal vi tro informasjon fra britiske medier. Både penger, trusler og sex brukes som pressmidler, skal vi tro kildene til de britiske mediene. 

Myndighetene i Beijing går bredt ut for å hente inn hemmelig informasjon fra Vesten, ifølge BBC og Daily Mail. Både teknologi, penger og sex brukes som pressmidler.

Hver eneste store kinesiske selskap hvor som helst i verden har en intern celle som rapporterer tilbake til de kinesiske myndighetene, forteller kilder til BBC.

– Parti-maskineriet er over alt. For Kina er det ikke noe forskjell på forretninger og politikk, sier kilden.

Huawei fikk i oppgave med å bygge ut opptil 35 prosent av infrastrukturen som er nødvendig for å rulle ut den nye datanettverket 5G i Storbritannia. Denne uken ombestemte britiske myndigheter seg og bestemte seg for å ekskludere dem fra utbyggingen.

Suger til seg all informasjon
Det amerikanske justisdepartementet har anslått at Kina sto bak 90 prosent av alle tilfeller av saker som omhandler industrispionasje mellom 2011 og 2018.

Ifølge Daily Mail, som har hentet informasjonen sin fra den nye boka «Hidden Hand: Exposing How The Chinese Communist Party Is Reshaping The World», sier kilder at kinesiske myndigheter ønsker å suge til seg all informasjon de klarer, enten det handler om teknologi eller stats– og militære hemmeligheter.

Truer også Norge
Da E-tjenesten i februar presenterte sin årlige sikkerhetsrapport la sjefen for E-tjeneste Morten Haga Lunde vekt på Kinas ambisjoner som digital «supermakt» og hvordan det kunne påvirke Norge.

– Kina satser på en digital silkevei, sa Lunde, og påpekte at betydningen av dette vanskelig kan overdrives.

– Hvordan truer dette Norge?

– Det handler om tilgang på personopplysninger, helseopplysninger og stjeling av industrihemmeligheter. Truslene omhandler et bredt spekter og er blitt langt mer sektoroverskridende, både militært og sivilt, svarte Lunde til NTB.

Les gjerne hele artikkelen på ABC nyheter

Når vi så vet at den kinesisk eide Tik Tok appen er installert på flere mobiler i regjeringen, da kan det jammen meg ikke være mye som snurrer rundt i hodet på våre naive broilerpolitikere på stortinget. 

USA frykter at brukerdata fra Tik Tok kan bli overført til Kina. I Norge har flere i regjeringen lastet ned appen – inkludert statsminister Erna Solberg.

Med mer enn to milliarder nedlastinger er Tik Tok blitt en av verdens mest populære apper.

Men nå vokser skepsisen. India innførte forbud mot appen i forrige uke. USA vurderer å gjøre det samme. EU, Danmark, Nederland og Storbritannia har alle åpnet sak.

Frykten er at Tik Tok, som eies av kinesiske Byte Dance, kan misbrukes til storstilt innsamling av personopplysninger, deriblant om barn – og at disse personopplysningene i verste fall kan havne i kinesiske myndigheters hender.

Likevel er det ingen relevante myndighetsorganer i Norge som har gjort noe forsøk på å undersøke appen nærmere.

Det er heller ikke utarbeidet råd for hvordan myndighetspersoner skal forholde seg til den. 


Spikeren